Anders Södergren är på plats Pyeongchang i Sydkorea Foto: Nils JakobssonAnders Södergren är på plats Pyeongchang i Sydkorea Foto: Nils Jakobsson
Anders Södergren är på plats Pyeongchang i Sydkorea Foto: Nils Jakobsson
Förberedelserna är i full gång. Foto: Anders SödergrenFörberedelserna är i full gång. Foto: Anders Södergren
Förberedelserna är i full gång. Foto: Anders Södergren

Södergrens roll inför OS – är redan på plats

Publicerad

Runt, runt på en snötäckt golfbana i Sydkorea stakar en ärrad, 38-årig gammal guldhjälte sig fram.

Anders Södergren gör det i en helt ny roll:

Som Sveriges hemliga OS-vapen.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss, säger förbundskapten Rikard Grip.

Två år återstår till vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea. Förhoppningen är förstås att det ska sluta med samma succé för svensk längdåkning som i Sotji senast då det blev ett rekordfacit med 11 blågula medaljer.

Och förberedelserna är i full gång.

Sedan i måndags finns en svensk liten trupp på plats. Med några vallare, en meteorolog - och en tungt meriterad åkare.

Med sina sju mästerskapsmedaljer - däribland ett OS-guld 2010 - har Anders Södergren en given plats i svensk skidhistoria.

Nu ska han hjälpa till att skriva framtidens.

– Egentligen är jag ju mitt i uppladdningen för att köra Vasaloppet...men när jag fick höra vad det här handlade om så ställde jag upp. Jag kan träna så det räcker här borta, säger Södergren på telefon från Pyeongchang.

Så vad handlar det om?

– Anders är där dels för att hjälpa till och testa fästvalla, men främst för att testa banorna så mycket som möjligt. Och även filma dem, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Massiv erfarenhet

Och enligt Grip är det en smått unik satsning:

– Vi har inte haft någon med Anders bakgrund som kunnat göra sånt här tidigare. Men nu har vi en aktiv åkare med massiv erfarenhet som kan ge en bild som vi sedan kan förmedla till åkarna.

Vad ska den bilden innehålla?

– Hans uppfattning och upplevelse av banorna. Jämförelser med andra liknande banor under tidigare mästerskap. Och så vidare.

Grip fortsätter:

– Så vi är väldigt tacksamma. Det här är en fantastisk möjlighet.

När SportExpressen pratar med Södergren har han bara hunnit med ett pass i OS-terrängen. Mer exakt fyra timmars stakning.

Hur verkar allt?

– Det blir inte några Sotji-banor med den där jättebacken på slutet. Här är det mer småkuperat. Men jag tror nog det blir bra, det här, säger Södergren.

Trots att allt är på en golfbana?

– Ja, men det är en riktigt tuff golfbana (skratt). Än är banan för längdåkning inte klar, men man ser ungefär hur det kommer att bli. Däremot är skidskyttespåren klara - och de är riktigt fina.

Viktig rapport

Södergrens rapport från OS-banorna blir viktigt med tanke på att sannolikt lär de flesta åkarna aldrig att ha besökt Pyeongchang innan det är dags för OS.

För även om det 2017 arrangeras ett för-OS med tre världscuplopp lär det bli tävlingar utan de bästa åkarna.

– Nej, det är ju bara ett par veckor innan VM i Lahti så det är nog inte så många som vill åka hit då, tror Södergren.

Samtidigt som Anders Södergren och delar av vallateamet befinner sig i Sydkorea är förbundskaptenen Rikard Grip i Japan.

Uppdraget är att göra klart med platsen där landslaget ska ha sitt förläger inför OS i Pyeongchang.

– Jag är och tittar på ett alternativ en bit utanför Sapporo. Än är inget skrivet och klart, men det ser ut att bli den här lösningen, säger Grip.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag