Smirnov om proverna: "Det är bara att hämta"

Vladimir Smirnov.
Foto: Anders Ylander

VAL DI FIEMME/GÖTEBORG/MORA. Svenska skidförbundet öppnade i går för att offentliggöra tidigare blodtester.

Nu ställer flera av de forna skidhjältarna sig bakom förbundets förslag:

– För mig är det inga problem, det är bara att hämta, säger Vladimir Smirnov.

– Det är så bra som det kan bli för vi har inget att dölja, säger Lars Håland.

Svenska skidförbundet gör allt för att bevisa att inga svenska skidåkare var dopade under 1990-talet. Efter onsdagens "Uppdrag granskning" överväger de att offentliggöra resultat från tidigare blodtester.

Något som flertalet åkare nu ställer sig bakom.

– Det är så bra som det kan bli för vi har inget att dölja. Vi får hoppas att de har sparat allting och har uppgifter på alla åkare. Förbundet måste visa att vi inte har något att dölja, säger Lars Håland som är en av de åkare som pekas ut i "Uppdrag gransknings" program.

Smirnov positiv

Även Vladimir Smirnov som i programmet får bemöta uppgifter om ett blodvärde på 19,8 öppnar för granskning.

När SPORT-Expressen sent i går kväll pratade med Smirnov efter SVT:s Debatt i Göteborg var han positiv till att offentliggöra tidigare blodvärden.

– De uppgifter som finns finns, jag kan inte göra något. Det är bara att hämta.

Du har alltså inga problem med att offentliggöra dina tidigare blodvärden?

– För mig är det inga problem, jag har inte gömt någon information.

Under debatten svarade Vladimir Smirnov otydligt på frågan om han någon gång tagit otillåtna medel. Efter debatten förtydligar han för SPORT-Expressen:

– Nej det har jag inte gjort.

Du har aldrig varit dopad?

– Aldrig.

Hur ser du på att ditt blodvärde enligt "Uppdrag granskning" ska ha legat på 19,8 under VM 1995?

– Jag kan inte bekräfta eller dementera det. Mina uppgifter talar inte om något, jag har genomfört dopingkontroller och har fått klartecken att delta.

– Jag har inte sett dessa siffror och kan inte kommentera om det är mina.

Vet du vad du har haft för olika blodvärde under din karriär?

– Hur kan jag veta det, det var inte kriterier för något blodvärde. Men jag har fått besked från dopingkontrollen att jag kan starta utan några som helst problem.

Gunde: "Skrämmande"

Flertalet skidåkare har de senaste dagarna berättat att de, liksom Smirnov, inte har vetat vad deras blodvärden legat på. Något som fått bland annat Gunde Svan att reagera:

– Det som är mest skrämmande är att inte de aktiva vet vad de har för värden, det tycker jag är konstigt.

Vad tror du Fis har för anledning att inte vilja köra med "öppna kort"?

– Det enda jag kan tänka mig är att den egna integriteten som man har i övriga samhället. Men det kan man rundgå genom att de som vill vara med och åka skidor accepterar att de granskas hårdare.

Något åkarna nu alltså är beredda att göra.

Liksom Smirnov och Håland öppnar även Niklas Jonsson och Per Elofsson för att offentliggöra tidigare testresultat.

– Om svenska skidförbundet ringer mig och frågar om de får ge ut mina blodvärden så säger jag ja. Finns det blodprover nedfrysta efter mig så har jag inga problem med att de analysera dem. Jag är helt säker på vad jag gjort och inte gjort, säger Niklas Jonsson.

På Facebook skriver Per Elofsson följande:

– För er vetskap så är nu bollen i rullning, jag har kontaktat det Svenska skidförbundet för att börja samla ihop de tester som finns på mitt blodvärde (HB) och samlats där under årens lopp, vi kommer också att begära ut de testresultat som Internationella skidförbundet har. Jag kommer lägga mina kort på borden, vilka vill stå där rakryggad med mig?

Testen finns hos Jenoure

Samtliga blodvärden sedan 90-talet finns hos Peter Jenoure i Basel, enligt Bengt-Erik Bengtsson, tidigare medicinskt ansvarig på Fis.

– Det var han som var förbindelsepersonen mellan längdåkningskommittén och medicinska kommittén, säger Bengtsson.

– Han fick alla blodvärden. Ingen annan har blodvärdena än han.

När SPORT-Expressen talar med Sarah Lewis, generalsekreterare på Fis, avböjer hon en intervju:

– Jag har inga kommentarer, säger Lewis.

Norges kommunikationsdirektör Espen Graff säger så här om möjligheten att offentliggöra de norska åkarnas blodvärden:

– Vi har inte haft möjlighet att diskutera detta än. Det finns flera svårigheter kring det här, men vi ska diskutera hur vi går vidare med det här i morgon (läs i dag).

NIKLAS JONSSON

Niklas Jonsson blev kontaktad av "Uppdrag granskning" men medverkade inte i programmet. Han skickade nya blodvärden till SVT för att påvisa att han även i dag hade värden som uppmätte 17,5. Jonsson vill nu offentliggöra sina tidigare blodvärden.

LARS HÅLAND

Lars Håland är en av de skidåkare som pekas ut i "Uppdrag gransknings" program. Han förnekar alla uppgifter om att han skulle ha varit dopad och vill nu att tidigare blodtester offentliggörs. Håland menar att alla landslag kontinuerligt borde visa sina åkares värden.

VLADIMIR SMIRNOV

Vladimir Smirnov pekades ut i "Uppdrag granskning" och hade enligt programmet ett blodvärde på 19,8 under VM 1995. Smirnov kan varken bekräfta eller dementera detta värde då han menar att han aldrig fått ta del av sina testresultat. Men Smirnov öppnar för att offentliggöra sina tidigare resultat. Han säger sig inte ha något att dölja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.