Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slutar sända loppen – på grund av Johaug

Jelena Välbe.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johaug och Ingvild Flugstad Östberg.
Foto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Kanal 1 i Ryssland slutar visa damernas längdtävlingar i vinter.

Varför? Enligt den ryska legendaren Jelena Välbe beror det på… Therese Johaug.

– Det är en ocean mellan henne och konkurrenterna. Och då tappar folk intresset, säger Välbe.

I Sverige är intresset för längdskidor större än på länge, trots Therese Johaugs dominans.

Charlotte Kalla och Stina Nilsson är tvåa av landets mest folkkära idrottare och samtidigt har nya talanger som Ebba Andersson och Frida Karlsson slagit sig in i världseliten. Hundratusentals tittare följer varje vecka tävlingarna i SVT:s ”Vinterstudion”.

Men i Ryssland är läget annorlunda.

I en intervju med nyhetsbyrån RIA Novosti berättar Jelena Välbe, som nu är ordförande i det ryska skidförbundet, att Kanal 1 i Ryssland bara kommer visa ett fåtal världscuptävlingar i vinter – och då enbart herrarnas lopp.

– Jag tycker det ringer en del varningsklockor, säger Välbe.

Jämför med Leo Messi

Och sen vänder hon allt mot Therese Johaug.

– Om samma person vinner hela tiden, och dessutom vinner med stor marginal, då tror jag att folk tappar intresset. Tidigare var det Marit Björgen som var en ocean före konkurrenterna, nu är det Therese Johaug.

TV2:s längdexpert Petter Skinstad tycker Jelena Välbe är ute och cyklar när hon lägger skulden på Johaug. Enligt honom är det snarare upp till konkurrenterna – och kanske framför allt internationella skidförbundet (Fis) – att skapa mer spänning i tävlingarna.

– Jag har aldrig hört någon säga att Usain Bolt, Michael Phelps, Mikaela Shiffrin, Marcel Hirscher eller Leo Messi förstör intresset i deras idrotter, säger Skinstad till TV2.

– Jag har noterat att flera sagt att det börjar bli tråkigt att titta på tävlingarna. Det är negativt. Men då är det egentligen programmet, presentationen av tävlingarna och kvoterna (hur många åkare varje nation får ha) som man borde titta på. Johaug kan ju inte göra något annat än att åka så fort hon kan.

SVT tappar rättigheterna

SVT har rättigheterna till världscupen i längdskidor i två säsonger till. Sen hamnar tävlingarna hos Nent Group, som sänder i kanaler som TV3, TV6 och TV10.

”Vinterstudion” har den här säsongen en ny projektledare i Christoffer Braw – men det blir inga stora förändringar för tittarna.

– Vi gjorde stora förändringar i fjol med ny studio, nya ansikten och nya element. I år handlar det om att förfina det ännu mer, säger Braw.

Blir det några förändringar i ”Vinterstudion”-truppen?

– Nej, hela truppen är intakt och det är vi jätteglada för. Vi förstärkte med ett par namn förra vintern, bland andra Helena Ekholm och Maria Pietilä Holmner. Det är inte givet att man kan behålla en hel trupp så vi är väldigt nöjda med att alla är kvar.

Deras experter på längdskidor är Johanna Ojala, Mathias Fredriksson och Anders Blomquist.

Världscupen startar den 29 november med en minitour i finska Ruka.


LÄS MER: SVT tappar rättigheterna – det här händer nu 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Svenska skidtalangen har fått en stroke: ”Overkligt” 


TV: Experternas dom inför säsongen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.