Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutade sist av alla – men tog ändå seger

Anamarija Lampic går i mål efter klättringenFoto: SVT
Anamarija LampicFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Anamarija Lampic var sist av alla uppför Alpe Cermis. 

Men slovenskan var ändå jublande glad när hon skejtade över mållinjen. 

Lampic säkrade nämligen samtidigt segern i Tour de skis poängcup. 

– Jag är verkligen stolt över mig själv, säger Lampic. 

Ett flertal stjärnor har stått ut under Tour de ski. Therese Johaug, som var överlägsen uppför söndagens avslutande klättring och tog hem totalen, har förstås imponerat, men även andra välkända profiler som Ingvild Flugstad Östberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Ebba Andersson. 

Men en annan åkare som gjort stor succé är Anamarija Lampic – slovenskan tog faktiskt hem segern i tourens båda sprintar. 

Under söndagens klättring uppför slalombacken Alpe Cermis, den traditionsenliga avslutningen på Tour de ski, var Lampic inte lika glimrande. Den slovenska stjärnan var sist av alla uppför backen. 

Anamarija Lampic kom sist – vann ändå

Men Lampic log trots allt brett när hon hoppskejtade över mållinjen högst upp på backen. 

– Sist i fjol, sist i år. Hon har gjort en grej av det, säger experten Jacob Hård i SVT. 

Anamarija Lampics leende var inte bara kopplat till lättnad över att få gå i mål – hon kunde nämligen räkna hem en seger trots sistaplatsen i loppet. 

Under touren har det delats ut bonuspoäng till en parallell tour, som avgjorts vid sidan av kampen om sekunderna. I och med succéerna i sprintarna hade Lampic tagit hem rejält med poäng inför den avslutande klättringen, där det delades ut poäng på två ställen. Vid den första punkten, efter 2,3 kilometer, tog sig Lampic fram till förstaplatsen och säkrade 15 poäng – vilket innebar att hon tagit hem segern i poängsammandraget. 

– Det var verkligen viktigt för mig, jag är mer sprint än distans. Jag är verkligen stolt över mig själv, säger Lampic till SportExpressen efter loppet. 

”Kroppen behöver bara socker”

Slovenskan menar att allt hennes fokus låg på att vara etta vid det första spurtpriset. 

– Det var inte avgjort inför loppet i dag, jag behövde poängen. Jag körde på för fullt i 2,5 kilometer, sedan släppte jag allt. Det var över och jag tog mig till mållinjen, skrattar Lampic. 

Du var sist förra året och i år igen, det här är tufft för dig?

– Förra året sa jag att jag gjorde det för sista gången men nu är jag här igen. I dag var det inte lika tufft som förra året, kanske för att jag tog det lite lugnare i backen men det var fortfarande tufft. 

Hur mår du nu?

– Kroppen behöver bara socker, pasta och allting!

Se höjdpunkter från avslutningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.