Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutade nia – fick höra att han slogs om medaljerna

William Poromaa.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Sveriges landslagschef Anders Byström.

OBERSTDORF/STOCKHOLM. William Poromaa blev nia i VM-loppet på 15 kilometer fristil.

Med fem kilometer kvar till mål fick han höra att han slogs om medaljer.

– Det är sjukt. Man åker mot de allra bästa och hör att man kan gå för sådana grejer, då brinner det i ögonen, säger Poromaa.

William Poromaa gick ut tidigt i herrarnas 15-kilometerslopp i VM och stod för en fin insats en bit bakom den absoluta toppen.

När Poromaa hade fem kilometer kvar till mål fick han dessutom matchning från de svenska ledarna att han slogs om medaljer – trots att han låg 19 sekunder bakom Harald Östberg Amundsen som åkte strax bakom Poromaa.

– Jag tror att möjligheten finns, säger landslagschefen Anders Byström till SVT under loppet.

– Det är lite psykologi. Man ska ge dem mod och de måste känna att de är med i striden. De som kommer bakifrån har sämre fart när det är så tufft före.

William Poromaa strax före Burman

Någon medalj blev det inte för William Poromaa som kom nia. Den unge svensken var en minut och två sekunder bakom segrande Hans Christer Holund i mål. 

– Jag är stolt. Jag känner att det jag gör i dag gör jag själv. Det är ingen skiathlon där jag kan åka bakom de andra, jag måste göra allt jobb själv, säger Poromaa efter loppet.

Han kommenterar också de oväntade ropen från Anders Byström om att han krigade om medaljer.

– Hade jag haft en riktigt bra dag och kunnat öka ännu mer än jag gjorde tror jag att jag hade kunnat vara nära men det var tufft där ute.

Hur känns det att höra det?

– Det är sjukt. Man åker mot de allra bästa och hör att man kan gå för sådana grejer, då brinner det i ögonen.

”Glad att han säger det”

Poromaa fortsätter:

– Man blir ju taggad av att höra sådana saker och kör på lite extra. Han tyckte nog att jag behövde höra det och då är jag bara glad att han säger det.

Strax före Poromaa kom Jens Burman på åttonde plats, 57 sekunder bakom Hans Christer Holund. 

– Det var väl helt okej. Det är klart att man drömmer om mer... Men det är ju det bästa skejtlopp jag gör i år, säger Jens Burman.

– Jag får ändå se det som att det är bra då. Sedan så är det klart att det finns distanser här framför som passar mig ännu bättre så att jag får ändå se det som att formen är bra och jag kan vara med i de här förena och kriga. Så det kan bli ännu bättre framöver. 

Karl-Johan Westberg och Björn Sandström var nästan tre minuter bakom Holund som stod överst på en helnorsk prispall tillsammans med Simen Hegstad Krüger och Harald Östberg Amundsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.