Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutade för två veckor sen – nu har stjärnan ångrat sig

Natalia Matvejeva (till vänster) tillsammans med Stina Nilsson (mitten) och Julia Belorukova. Foto: ULF PALM / TT NYHETSBYRÅN
Matvejeva (vänster) och Belorukova under VM i Lahtis 2017. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA BILDBYRÅN

För två veckor sedan meddelade Natalia Matvejeva, 32, att hon lägger av. 

Nu har hon ångrat sig.
– Jag får ingen lön om jag bara ligger på soffan, säger hon till Sports.ru. 

Det var den ryska skidpresidenten Jelena Välbe som i början av april meddelade att de skulle tappa två åkare till nästa säsong, Natalja Matvejeva och Jevgenija Sjapovalova.

– Landslaget kommer att tappa några åkare som väljer att säga farväl till sporten. Matvejvea har bestämt sig för att lägga av och det har även Sjapovalova, sa Välbe. 

32-åriga Matvejeva är den tveklöst mest meriterade av de två. Hon har varit på pallen i världscupen tolv gånger om har har dessutom både VM- och JVM-silver på meritlistan.

Men hon är mest ihågkommen för de svarta rubrikerna. 2009 testade hon positivt för epo och stängdes av från sporten i två år. Hon var även involverad i dopingskandalen i Sotji 2014, som slutade med att samtliga ryska åkare friades.

Skandalåkarens helomvändning - gör comeback

Som om inte det var nog hamnade hon i bråk med den svenska storstjärnan Stina Nilsson under VM i Lahtis 2017. De krokade ihop under ett sprintlopp. Båda två missade finalen och efteråt rök de ihop inför journalisterna på plats.

Men nu står 32-åriga Matvejeva för en kovändning. I en intervju med Sports.ru berättar hon att hon enbart tar en paus över nästa - mästerskapsfria - säsong. 

– Jag vill bara ta en paus, sen kommer jag tillbaka, säger hon. 

– Det blir inte enkelt att komma tillbaka. I Ryssland tänker alla att man är gammal om man är över 30, men det är många åkare i Europa i min ålder som kör på. 

”Min man vill det mer än vad jag gör”

Anledningen till den plötsliga helomvändningen är dels ekonomisk. Matvejeva erkänner att hon har ett kontrakt hon måste hedra. 

– Det är ganska enkelt egentligen. Det finns krav i mitt kontrakt med klubben jag måste fullfölja. Jag får ingen lön om jag bara ligger på soffan, säger hon. 

Dessutom får hon påtryckningar hemifrån. 

– Min man vill att jag ska fortsätta mer än vad jag gör. Jag tror att han tycker att jag inte uppnått allt det jag kan i sporten.