Kritiken mot Norge – efter tejpkuppen

Foto: TORE MEEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Johannes Hösflot Kläbo
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Det norska skidförbundet tog till tejp för att få sin vilja igenom.

Nu får de kritik från det internationella skidförbundet.

– Det var ett slöseri med tid. Många blev inblandade, men man har inte förändrat världen, säger förbundspampen Jürg Capol till NRK.  

När de norska skidåkarna tränade inför världscupen i Lillehammer riktades blickarna direkt mot deras bröstkorgar. Ledarna hade nämligen sett till att täcka över delar av deras dräkter med tejp för att loggorna för livsmedelföretaget Coop inte skulle synas.

Det norska skidförbundet har en turbulent relation med just Coop och har i efterhand meddelat att de vill att västarna ska betraktas som "en neutral yta". Det internationella skidförbundet svarade med att hota med repressalier. 


LÄS MER: Ilska mot Norge efter bilderna. 

”Det är inte smart”

Nu har parterna nått fram till en kompromisslösning. Livsmedelsföretagets logga på uppvärmningskläderna har minskats i storlek, samtidigt som nationernas egna sponsorer har fått eget utrymme på tyget. 

Men förbundsbossen Jürg Capol tycker att Norge gjorde en höna av en fjäder.

– Det var ett slöseri med tid. Många blev inblandade, men man har inte förändrat världen. Om du startar ett projekt och det inte förändrar något, då är det inte smart. Många var stressade och använde mycket tid för att ändra på en millimeter, säger Capol till NRK.  

– Om man tar de små striderna, så kan man vinna de små striderna. Men man vinner inte kriget på det sättet. 


”Tråkigt att han beskriver det så”

Arrangemangschefen i norska skidförbundet Terje Lund menar att för Norge kan det hela sammanfattas i en principfråga: vem äger rättigheterna till västarna? 

– Jag tycker att det är tråkigt att Jürg Capol beskriver oenigheten mellan de nationella skidförbunden och FIS som ett krig. För oss är detta ett strategiskt arbete runt marknadsrättigheter som vi tillsammans med de andra nationella skidförbunden och FIS hittade en bra lösning på, säger Lund. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.