Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slår tillbaka: "Tycker det har varit succé"

Vegard UlvangFoto: Tommy Pedersen
Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / Tt
Foto: Gian Ehrenzeller / Epa / Tt

OBERSTDORF. Reglerna för bonussekunder i Tour de ski har kritiserats kraftigt.

Nu har Fis-pampen Vegard Ulvang fått nog.

– Om svenskarna är så missnöjda, då uppmanar jag dem att lämna ett förslag på nya regler, säger Ulvang till Dagbladet.

Bonussekunderna har haglat under inledningen av Tour de ski.

Inte nog med att de har delats ut under masstarterna, man har även fått extrasekunder för att komma på pallen. Fem till trean, tio till tvåan och 15 till ettan.

Och ja, det här har alltså väckt starka känslor.

"Ett praktfiasko"

Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter och Emil Jönsson har haft synpunkter på det. Flera internationella toppnamn har sagt ifrån. Och i går kväll dömde SportExpressens krönikör Tomas Pettersson ut det hela som ett "praktfiasko".

Vegard Ulvang, chef för längdkommittén på internationella skidförbundet (Fis), håller inte med. Alls.

– Jag tycker det har varit en succé, säger Ulvang till norska Dagbladet.

– Några av de bästa masstarterna vi har sett, de har vi sett i Tour de ski. Med bonussekunder längs vägen.

"Är mycket snack"

Han fortsätter:

– Anledningen till att bonussekunderna infördes var för att hindra tråkiga masstarter där alla bara åkte med och väntade på spurten.

– Vi ville premiera de som sätter fart på loppen. Och nu har vi haft två suveräna åkare som har vågat göra just det, Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby.

SportExpressen kunde i går berätta att Fis är öppna för att ändra sina regler kring bonussekunder. Vegard Ulvang står bakom det.

Men han är också en smula irriterad.

– Allt kan ändras! Om svenskarna är så missnöjda, då uppmanar jag dem att lämna ett förslag på nya regler. Alla förslag blir behandlade på Fis-kongressen och om förslaget får stöd – då går det igenom. Så enkelt är det.

Vegard Ulvang själv verkar dock vilja behålla bonussekunderna.

– Jag är inte så säker på att det är rätt väg att gå, att ta bort bonussekunderna på masstarten. Det är mycket snack just nu. Och många kommer säkert ändra sig redan efter masstarten i Oberstdorf på onsdag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.