Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Slår tillbaka – mot orden från Sverige

Foto: SportExpressen TV.
Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: BERIT ROALD / AFP NTB SCANPIX

DAVOS. Therese Johaug, 30, har vunnit samtliga lopp i sin comeback efter dopingavstängningen.

Hon är stolt över sig själv.

Och hon bryr sig inte om elaka kommentarer från tv-tittare i Sverige.

– Jag kan bara säga att de får tycka vad de vill. Men jag vet själv vad jag har gjort och vad jag står för, säger Johaug i en exklusiv intervju med SportExpressen.

Therese Johaug sjunker ner i en fåtölj med en flaska vatten i handen, inne på Norges flärdfulla hotell i Davos.

Bakom henne fladdrar en brasa. Utanför fönstret yr snön.

Skidvärldens drottning ser ut att ha det väldigt bra för tillfället. Men just i dag är fokus faktiskt inte på henne, utan på kungen som precis abdikerat.

Petter Northug har lagt av och Therese Johaug tycker att det hela är ”väldigt trist”.

– Han har varit en förebild för så många och tagit längdsporten till en helt ny nivå, säger Johaug och fingrar lite på sin vattenflaska.

– Han gjorde att det var kul att åka längdskidor, han skapade ett engagemang och väckte intresse hos sponsorer, vilket gjorde att även vi kunde dra nytta av det.

 Blev du förvånad över beskedet?

– Hm… han har inte presterat som han själv önskat under det sista året, så med tanke på det är jag inte överraskad.

– Jag förstår honom verkligen. I många år var han världens bästa skidåkare, nu får han kämpa för att åka i den skandinaviska cupen. Då är det nog svårt med motivationen…

DROTTNINGEN. Therese Johaug har vunnit varje distanslopp i vinter. SportExpressen har träffat henne för en intervju. Foto: FRIDA OLSSON.

"Jag förstår inte själv"

Börjar du själv tänka någonting på hur många år du har kvar i sporten?

– Hehe. Det är klart att jag blir äldre och äldre, jag också. Jag vet inte hur många år till jag orkar hålla på.

Hon fortsätter:

–  Den dagen jag känner att nog är nog, då lägger jag också av.

Men du vet inte hur många år det är dit?

– Nej, det är svårt. Jag tar den här säsongen till att börja med och så får vi se status efter det.

Ni har säkert hängt med i turerna kring Therese Johaug under de senaste åren.

Hon var världens klart bästa skidåkare – när hon plötsligt åkte fast för doping. Anabola steroider. Som hon fått i sig via en läppkräm, som hon fått från landslagets egen läkare.

Det slutade med 18 månaders avstängning. Ett missat OS. Ett missat VM.

I TÅRAR. Johaug var knäckt på presskonferensen där hon för första gången berättade om dopingskandalen. Foto: MARIUS SIMENSEN / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

I november i år gjorde hon comeback och sen dess har 30-åringen från Dalsbygda vunnit varje distanslopp hon ställt upp i. Charlotte Kalla och gänget har inte haft en chans.

– Det har varit en dröm som gått i uppfyllelse, ändå sen första starten på Beitostölen där det var nationell premiär. Jag förstår nog inte riktigt själv vad jag har gjort, vad jag har lyckats med. Det har varit väldigt, väldigt, väldigt stort. Och väldigt kul, säger Johaug.

– Jag har sett fram emot den här tiden väldigt länge. Jag har bitit ihop varje dag och gjort det som krävts för att vara redo när det väl skulle bli dags för comeback. Och då känner jag också en extra glädje när det blir så här.

Är du stolt över dig själv?

– Ja, det är jag. Jag måste vara ärlig och erkänna det.

 

Elaka kommentarer

Hon är också väldigt glad över hur både rivaler och fans har reagerat på att hon är tillbaka. Det har bara varit kärlek ute på tävlingsarenorna.

– Jag har blivit mottagen med öppna armar från första dagen. Både i Norge och internationellt. Det är något som jag är tycker är otroligt stort och som verkligen gläder mig. Speciellt kanske när jag kom till Finland, säger Johaug och ler.

Varför?

– Inför tävlingarna där fick jag höra att det kanske skulle bli burop i spåren och att jag inte skulle vara välkommen. Men det var bara positiva reaktioner. Alla hejade på mig och tyckte det var grymt att jag var tillbaka.

– Det värmde hjärtat.

VINNARE DIREKT. Johaug vann premiären i Ruka, framför de svenska stjärnorna Charlotte Kalla och Ebba Andersson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Vrider man blicken mot tv-sofforna i Sverige så låter det dock annorlunda.

I samband med SVT:s sändningar från Lillehammer för två veckor sen uppmärksammade programledaren André Pops att Therese Johaug fick utstå en hel del hårda ord i liverapporten på deras sajt.

Där kunde man bland annat läsa:

”Måste kännas hopplöst för alla andra tjejer att tävla mot en oärlig fuskare.”

”En gång dopad, alltid dopad.”

”Klart hon är dopad, litar inte på henne.”

Therese Johaug ser obesvärad ut när vi frågar henne vad hon har för svar till de här personerna.

– Jag kan bara säga att de får tycka vad de vill. Alla har olika åsikter om olika saker och jag respekterar att de tycker så. Men jag vet själv vad jag har gjort och vad jag står för. Och jag har alla mina runt mig som tror på mig och det jag har gjort.

– De får lov att ha den åsikten, det respekterar jag. För alla är olika och har olika syn på saker och ting. Men det viktigaste är att jag själv vet om vad jag har gjort.

 

Hyllar Ebba Andersson

Innan vi lämnar Johaug hinner vi dessutom med att prata om tävlingarna som väntar i helgen. Hon kör 10 kilometer fristil på söndag, där en av hennes tuffaste utmanare saknas.

Charlotte Kalla har nämligen lämnat återbud på grund av en lättare förkylning.

– Jag tycker det är väldigt synd att Charlotte blev sjuk och inte kan åka här. Men det finns många andra starka konkurrenter som står på startlinjen och det blir spännande att se.

– Det är sista helgen innan jul. Vi har haft fyra helger i rad med många tävlingar och jag känner att det ska bli skönt att ta lite julledigt efter det här. Men jag ska prova att bita ihop och göra vad jag kan.

Börjar du bli sliten?

– Nej. Eller, jag ska vara ärlig och erkänna att jag var ganska sliten efter Lillehammer. Men jag kom ner hit i måndags och har fått några lugna dagar. Nu börjar jag känna ett överskott igen.

TALAR UT. Therese Johaug berättar om comebacken för SportExpressens reporter Ludvig Holmberg, på plats i Davos. Foto: FRIDA OLSSON.

Till sist, en av dina rivaler på söndag heter Ebba Andersson. Hur förvånad är du över det hon har visat den här säsongen?

– Jag är otroligt imponerad över det hon har presterat. Hon har varit i toppen från första stavtag i Kuusamo och verkligen tagit steg, även om hon åkte fort i fjol också och luktade på pallen, hon var ju fyra på OS bland annat.

– Hon har visat förut att hon har en hög nivå, men det är imponerande att lyckas göra det helg efter helg efter helg. Hon kommer att åka fort på söndag så det är bara att bita ihop och göra vad man kan för att slå henne.

Du får se upp!

– Ja, jag ska se upp. Jag är väldigt förberedd på att hon kommer att åka fort i år och vara en av mina tuffaste konkurrenter.

Therese Johaug ler.

– Det är otroligt kul att vi får upp unga tjejer som åker så bra, det blir roligare för mig också när det är tufft om platserna där uppe i toppen.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta

LÄS MER: Skid-VM 2019 – här är datum, tider och program

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2178677795793713?__xts__[0]=68.ARBdPRq-H--_Z3tTvNFlJ7Ia3k_-FEOoDxS6JPeuWquae6IVALvUy2SpZNKn4sSXWt_I0WgmHkeRvPjnvi1hayo8UtR6RhizqORvVXORCNR2CthWPfsC3hTUDiXImog2BfFF1A3MIx0pe2aUOgkKugVX2nmY_HrBVmjHY-PF49NNJtXfym1LtYn7zvbI240265ySutWJ9oCuwTE-FewhVzVTKo-TXRGBEGZvKQSW70TfTS2jYh1drjqFGQdZaF0GVOY4E9WGUbw-kkjJ9J1sCGiUgIKW5MdkDvG57FcKxxzGKGLKCUk91yoicXkrqbHq1gFH1AI0kZxRy-BlzerwT5o6lS93&__tn__=-R