Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slår nu tillbaka: ”De har inte riktigt koll”

Emma Ribom
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Frida Karlsson
Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Andersson
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

VAL SENALES. Succé och åtta OS-medaljer i längdskidor – men ”bara” ett brons i damstafetten samtidigt som herrarna kammar noll.

Så tror statistikbyrån Gracenote i sin prognos inför spelen i Peking.

– Det där låter snålt. De har inte riktigt koll, säger Emma Ribom. 

Statistikbyrån Gracenote har funnits sen slutet av 1990-talet och lämnar inför varje OS olika prognoser som bygger på historiska resultat. Med 100 dagar kvar till spelen i Peking publicerar de sin spådom inför idrottsfesten – och där blir succé för Sverige.

För att vara exakt: 19 medaljer, fler än Sverige någonsin tagit under ett vinter-OS. Sex guld, sex silver och sju brons.

”Sveriges kvinnliga atleter är speciellt starka i år. Håll extra koll på Nils van der Poel och Frida Karlsson”, skriver Gracenote.

Enligt prognosen kommer åtta av Sveriges medaljer att bärgas i längdskidor, enligt SVT. Det blir guld i sprint till regerande världsmästarinnan Jonna Sundling och i damernas sprintstafett. Dessutom blir det ett par medaljer till Frida Karlsson och Ebba Andersson i distansloppen, bland annat.

För den inbitne skidfantasten finns det ett par saker att höja ögonbrynen för:

Gracenote tror på två brons för Linn Svahn (sprint och 10 kilometer klassiskt). Detta trots att Svahn i dagsläget är ett stort frågetecken inför OS på grund av sin axelskada.

Det blir inga svenska herrmedaljer.

Damlaget tar ”bara” brons i stafetten.

Svenska reaktionen: ”Lite tamt, va?”

Den sistnämnda punkten får flera i det svenska damlaget att reagera.

– Jag tycker att det är för snålt, det måste blivit någon felberäkning. De har inte riktigt koll. Vi går för guld, säger Emma Ribom.

Frida Karlsson, som tagit både guld och silver i VM-stafetter, håller med.

– Det var lite tamt, va?

Du ska enligt dem ta två individuella brons. Vad vill du säga till de som gjort prognosen?

– Att jag ska överbevisa dem.

Ebba Andersson: ”Det här triggar mig”

Ebba Andersson var som bäst fyra i OS i Pyeongchang och kommer enligt Gracenote att ta karriärens första OS-medalj i Peking. Men svenskan är inte nöjd med prognosen som säger ett silver i skiathlon.

– Jag känner att det här triggar mig att visa att de har fel.

Både vad gäller individuellt och stafett?

– Ja absolut. Jag känner att jag vill lägga ribban högre än så.

Du är ute efter guld?

– Ja. Jag siktar ju högt.

Burman: ”Jag vill ha en medalj på femmilen”

Jens Burman tror tvärtemot Gracenote att det svenska herrlaget får lämna Peking med flera OS-medaljer.

– Stafettmedalj ska vi ha, en bra dag kan det bli medalj både i den långa stafetten och sprintstafett. Sedan vill jag ha en medalj på femmilen... och sedan lämnar jag en distans öppen för någon annan.

Så inte noll medaljer?

– Nä. Jag hoppas att de har räknat fel.

OS i Peking avgörs mellan 4 och 20 februari 2022.


Alla svenska OS-medaljer, enligt Gracenote

Guld: Jonna Sundling (längdskidor, sprint), damernas sprintstafett (längdskidor), Hanna Öberg (skidskytte, 15 km distans), herrlaget i curling, Nils van der Poel (skridsko, 10 000 m), Oliwer Magnusson (big air)


Silver: Ebba Andersson (längskidor, skiathlon), Martin Ponsiluoma (skidskytte, 10 km sprint), damlaget i curling, mixedlaget i curling, Nils van der Poel (skridsko, 5 000 m), Sandra Näslund (skicross)


Brons: Frida Karlsson (längdskidor, skiathlon och 30 km fristil), Linn Svahn (längdskidor, sprint och 10 km klassiskt), damstafett (längdskidor), damstafett (skidskytte), lagtävling (alpint).

Frida Karlsson bryter ihop i SVT

Se bilderna från ”Bäst när det gäller”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.