Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skräddarsydd plan tar skidstjärnorna till gala

Foto: Nils Petter Nilsson

VAL MUSTAIR. Idrottsgalan den 19 januari var på väg mot ett fiasko.

På väg att bli en gala utan aktiva representanter från det skidlandslag som fullständigt dominerar bland nomineringarna.

Men nu räddas festen - tack vare skräddarsydda speciallösningar.

– Vi vill ha så lite kontakt som möjligt med andra personer. Det är ju infektioner som är faran för oss, säger Anna Haag.

ALLA NOMINERADE LÄNGDÅKARE

Årets kvinnliga idrottare:
Charlotte Kalla


Årets manlige idrottare:
Marcus Hellner
Daniel Richardsson


Årets lag:
Stafettlaget, damer
Stafettlaget, herrar


Årets prestation:
Stafettlaget, damer
Årets ledare
Rikard Grip


Årets nykomling:
Jonna Sundling


Jerringpriset:
Stafettlaget, herrar
Stafettlaget, damer
Charlotte Kalla

    De elva medaljerna som längdlandslaget samlade ihop under OS i Sotji har satt sin prägel på årets idrottsgala.

– Det är väl en närmast unik situation. Jag vet inte om det är någon idrott tidigare som fått så många nomineringar som vi i år, konstarerar Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet.

Mer exakt handlar det om att minst en åkare eller ledare från landslaget är nominerade i varje kategori. I vissa fall tre stycken.

Sammanlagt är det elva olika nomineringar.

Men tidigt stod det klart att galans tidpunkt (19 januari) är allt annat än optimal för de svenska skidstjärnorna. Mitt under pågående världscupsäsong. Bara en knapp månad före starten av skid-VM i Falun.

Förhandlingar i det tysta

Därför aviserade flera OS-åkare direkt att de skulle undvika galan. Vilket skulle ha kunnat sluta med en högst stjärnfattig galakväll.

Men de senaste veckorna har det pågått förhandlingar i det tysta mellan arrangörerna, svenska skidförbundet och åkarna själva.

– Ja, det stämmer. Och nu har vi hittat fram till lösning som gör att några åkare kommer att kunna vara med, säger förbundets längdchef Johan Sares.

Vilka handlar det om?

– Det vill jag inte säga exakt ännu. Men det handlar om flera åkare.

Skräddarsydd plan

Vad går lösningen ut på?…

– Att minimera tiden för åkarna på plats. Och att de i största möjliga mån ska få vara i fred under kvällen.

Något mer?

– Ja, även att resorna till och från galan ska lösas på ett så snabbt och smidigt sätt som möjligt.

Vad gäller för de aktiva som ändå inte vill vara på plats?

– Vi har sagt åt dem att om Idrottsgalan vill att de ska vara med på länk så tycker vi att de ska ställa upp på det.

Anna Haag ingick i det stafettlag som är nominerad i tre olika kategorier. Just nu befinner sig Haag i Schweiz där den tredje etappen av Tour de ski avgörs i morgon.

"Pratat mycket om galan"

När SportExpressen.se träffar Haag skidstadion i Val Mustair bekräftar Haag att hon är en av åkarna som planerar att komma till galan.

– Ja, det är jag. Jag vet inte riktigt vilka de andra blir, men i alla fall jag och Emma (Wikén) har pratat mycket om galan de senaste dagarna, säger Anna Haag.

Varför vill du vara på plats?

– För att det är ett kul avbrott i vår vardag. Och efter ett sånt här framgångsrikt år tror jag det kan ge en riktig energikick att vara på plats, säger Haag.

Men 28-åringen är också helt inne på att olika former av speciallösningar är nödvändiga för att skydda sig från att smittas av infektioner under galan.

– Det är ju det som är faran. Speciellt i kombination med stress - för då blir du också mer infektionskänslig, säger Haag.

Möjlighet att visa upp sig

Och fortsätter:

– Men vi ska ju vara tacksamma för att Idrottsgalan finns. Det är en möjlighet för oss att visa upp oss i en annan skepnad. Och en chans att minnas tillbaka för en kväll.

Ingen idrottare är nominerad i fler kategorier än Charlotte Kalla på Idrottsgalan. Men den svenska skiddrottningen ser inte ut att ändra sitt beslut att nobba Idrottsgalan.

– Nej, det tror jag inte. Däremot kommer säkert Charlotte att vara med på länk om det behövs, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.