Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräckparasit sänkte landslaget: ”Misär”

Ebba Andersson.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla med landslagschef Anders Byström.
Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN / Adam Ihse

Fyra svenska åkare fick i sig parasiten Cryptosporodium under lägret i Font Romeu och skickades hem. 

Det är samma parasit som lamslog Östersund i flera månader 2010 och har lett till att vissa personer som insjuknade har bestående problem. 

– Det är en väldigt olycklig omständighet att de fyra drabbades, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson. 

– Jag tror och hoppas att det inte ska påverka för mycket längre fram, säger drabbade Ebba Andersson. 

Det svenska längdlandslagets höghöjdsläger i Font Romeu fick ett ganska olyckligt slut. Det började med att Charlotte Kalla insjuknade med magproblem och isolerades, men hon var inte ensam om att ha drabbats. 

Även Emma Ribom, Moa Lundgren och Ebba Andersson blev sjuka och kvartetten skickades hem från Frankrike. 

Landslaget misstänkte till en början att de drabbats av en matförgiftning, men kunde sedan konstatera att de fått i sig parasiten Cryptosporodium, som orsakar magsjuka. Och en infektion med Cryptosporidium är så pass allvarlig att det enligt smittskyddslagen är en anmälningspliktig sjukdom som ska smittspåras. 

Smittan lamslog Östersund 2010

Om du tycker dig känna igen parasitens namn är det inte otänkbart att du gör det. Under 2010 lamslogs Östersund av ett stort vattenburet utbrott där 27 000 människor – ungefär hälften av alla Östersundsbor – smittades och de tvingades koka sitt dricksvatten i tre månaders tid. 

De flesta som insjuknade blev friska inom en vecka eller två, men år 2020 visade hälsostudier i Jämtlands län att det skett en ökning av allvarliga tarmsjukdomar efter utbrottet. 

En drabbad som SVT talat med som fått långvariga besvär berättar att hans ”liv är förstört”

Den svenska landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson säger att han är glad över att ha fått en förklaring till att åkarnas magproblem var så långdragna, men att det är ”väldigt olyckligt” att de drabbats.  

– Det är slumpens skördar som gjorde att vi drabbades, säger han. 

Per ”Pliggen” Andersson.
Foto: SVEN LINDWALL

Ebba Andersson: ”Det var misär”

Andersson säger att de vanligaste anledningarna till att man får i sig Cryptosporodium är antingen via dricksvatten eller maten, men att de inte vet säkert hur de svenska åkarna fick i sig den. 

Men han är inte orolig för att de ska drabbas av problem till följd av sjukdomen längre fram. 

– Nej, det tycker jag inte. Inte utifrån hur de återhämtat sig. Jag känner mig trygg med att det inte kommer få några långtgående konsekvenser. 

Alla de som drabbats är i dag friska och i träning. 

– Ja nu är det bra, men det var misär där ett tag, absolut, säger Ebba Andersson.  

– Men jag fick chans att åka hem, landa hemma och återhämta mig. Sen har jag kunnat dra i gång med träningen successivt för att hitta tillbaka. Så nu är min status bra. 

Inte heller Ebba Andersson är orolig för konsekvenser längre fram under säsongen. 

– Jag tänker att det är individuellt. Men vi drog hem från Frankrike i god tid. Om man jämför med så som det var i Östersund så tog det tid innan de kunde lokalisera var problemet kom ifrån. Så de hällde i sig av det vattnet och det gav stora konsekvenser. Men jag tror och hoppas att det inte ska påverka för mycket, utan bara ett litet gupp på vägen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.