Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skräcken: ”Det skulle vara en stor katastrof”

Se senaste avsnittet av ”Skidsnack” från världscuphelgen i Lillehammer.
Sergej Ustjugov.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Markus Cramer.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Linda Helleland.Foto: VEGARD WIVESTAD GRøTT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

LILLEHAMMER. Sergej Ustjugov körde hem segern för Ryssland i stafetten i går eftermiddag.

I dag riskerar han att stängas av – på grund av som beskrivs som ”tidernas största idrottsskandal”.

– Det vore en stor katastrof om det blev så. Jag vågar inte ens prata med Sergej om den här situationen, säger tränaren Markus Cramer.

Ryssland hade en stor helg i Lillehammer.

Först drog Alexander Bolsjunov ifrån Johannes Hösflot Kläbo och de andra norrmännen och tog hem segern i skiathlon. Sen slutade deras två lag etta och tvåa i stafetten under söndagen.

Sergej Ustjugov var starkast av alla på den sista sträckan när han sprängde fältet och säkrade segern för det ryska andralaget.

– Det var väldigt imponerande av Sergej! Det var länge sen han såg så stark ut, säger tränaren Markus Cramer när SportExpressen och flera andra medier träffar honom i Lillehammer efter loppet.

”Strängast möjliga straff”

Vi pratar om stafetten en kort stund. Sen kommer vi in på något mycket allvarligare.

Det som ska hända i dag.

– Ni menar min födelsedag? Jag fyller 57, säger Cramer och skrockar.

– Nej, jag vet vad ni menar…

Under måndagen ska styrelsen i Wada (världens antidopingbyrå) ta beslut om Ryssland ska stängas ute från alla stora mästerskap under de fyra kommande åren, på grund av dopingskandalen på OS i Sotji 2014.

Vice ordföranden Linda Helleland är för en avstängning.

”Det är dags för Wada och IOK att dela ut strängast möjliga straff för tidernas största idrottsskandal”, skriver Helleland på Twitter.

Ustjugov i farozonen

Exakt vad en eventuell avstängning skulle innebära är oklart. Gäller den även världscupen? Gäller den samtliga åkare eller kommer det delas ut dispenser som senast ryssarna blev avstängda? Svaren lär komma inom kort.

Klart är dock en sak: Sergej Ustjugov sitter i en dålig situation om Ryssland stängs av. Han var nämligen med och tävlade under OS i Sotji.

– Det vore en stor katastrof om Ustjugov blev avstängd. Men vi får se vad Wada säger och hur det internationella skidförbundet (Fis) väljer att agera, säger Markus Cramer.

– Men det här är väldigt jobbigt för Sergej. Jag vågar inte ens prata med honom om den här situationen.

Han fortsätter:

– Jag minns hur Sergej reagerade senast han blev avstängd. Jag vill inte se honom gråta igen, det kändes skit förra gången.

Cramer tycker också det är tragiskt att dagens åkare blir straffade för den statsstyrda doping som ska ha skett under OS 2014.

– Jag är väldigt, väldigt förbannad på hela den här situationen. Men vi får avvakta och se vad som händer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.