Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skofterud: "Jag hatar verkligen mig själv"

Vibeke Skofterud.
Foto: TV2
Skofterud på prispallen, ihop med Charlotte Kalla och Marit Björgen.
Foto: Aapo Laiho/Nordicfocus

Sofia Henriksson har tidigare berättat om sina ätstörningar - och nu gör norska skidstjärnan Vibeke Skofterud samma sak.

I sin blogg berättar hon om tiden när hon mådde som sämst.

"Jag åt för lite och jag åt för mycket, jag kräktes och jag tränade på natten för att förbränna", skriver Skofterud.

Svenska skidtalangen Sofia Henriksson har tidigare gått ut och berättat om sina ätstörningar.

Det var när hon inte fick följa med till U23-VM i Kazakstan på grund av att hon var för tunn som hon insåg att hon led av sjukdomen.

– Det är sällan folk pratar om det men jag tror det är vanligare än vad folk tror. Jag tror att många skäms över det. Jag hoppas att fler ska våga prata om det, sa hon tidigare.

"Kräktes och tränade på natten"

Nu berättar den norska skidstjärnan Vibeke Skofterud om att hon också har haft ätstörningar.

"Ett elitidrottsliv är sällan en dans på rosor. Medaljen har alltid en baksida. För mig handlar baksidan om fantastiska upplevelser men också djupa dalar som har varit svåra att ta sig upp ifrån", skriver hon på sin blogg.

"Jag är en person som blir triggad av det extrema, dessvärre också när det gäller att gå ner i vikt. Min vikt kunde variera med tio kilo på en månad. Jag åt för lite och jag åt för mycket, jag kräktes och jag tränade på natten för att förbränna".

"Hatar mig själv"

Skofterud publicerar också ett utdrag från en text som hon skrev i sin dagbok två dagar innan en världscuptävling i Davos, där hon skriver om hur svårt det är att ta sig ur de negativa tankarna.

"Jag vet att det handlar om beslutsamhet, att jag måste bestämma mig. Som om jag glömmer... Det är ju det jag gör varje gång jag är knäckt. Glömmer hur svårt det är och hur mycket jag hatar mig själv. Jag gör verkligen det, jag kan inte förmå att älska mig själv, det kommer att ta ett tag. Varje dag undviker jag att titta i spegeln för att inte se mig själv", skriver hon i dagboken.

"Jag blir galen. Blir fetare och fetare, och livet som elitidrottare är nästan avlägset. Om två dagar ska jag åka i världscupen. Tävla mot de allra bästa. Då ska jag ha huvudet på plats och ge allt jag kan. Prova att inte tänka på att skiddräkten inte sitter som den ska".

"Blir för mycket"

Skofterud menar, precis som Henriksson, att det tidigare inte har pratats speciellt mycket om ätstörningar inom idrotten utan att det har varit tabu.

Samtidigt skriver hon att fokus numera ligger på att se bra ut och inte hur man mår, och kritiserar tv-program där deltagarna tävlar i vem som har gått ner mest i vikt.

"Att skapa underhållning av att överviktiga människor ska tävla om att gå ner i vikt på kortast möjliga tid blir för mycket för min del när jag vet vad konsekvenserna kan bli", avslutar hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.