Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidvärldens mest hatade träder fram

Johannes Dürr.
Foto: PHILIP GADD.
Dürr och SportExpressens Ludvig Holmberg.
Foto: PHILIP GADD.

INNSBRUCK. VM i Seefeld har precis startat.

Två mil därifrån sitter en av skidvärldens mest hatade män.

Johannes Dürr, 31, lurade systemet och fuskade sig till topplaceringar i världscupen, med hjälp av bloddoping.

Nu träder han fram i en exklusiv intervju med SportExpressen.

– Det är väldigt enkelt att dopa sig och komma undan med det. Ni borde vara misstänksamma mot era svenska åkare, säger Dürr.

Klockan är 15.29. Det är dagen efter att Stina Nilsson kört hem ett VM-silver för Sverige i sprinten och solen håller på att gå ner över Seefeld.

Då plingar det till i telefonen.

Namnet som lyser upp över skärmen: Johannes Dürr.

Vi har försökt få en intervju med honom i fem år. Det började med ett besök vid hans hus i Antholz, Italien, strax efter att han blivit avslöjad som en fuskare mitt under OS 2014.

Den gången avböjde han via telefon:

– Tyvärr, jag vill inte göra några intervjuer just nu. Jag är inte redo för det än. Det måste få gå mer tid.

Sen dess har vi gjort en rad framstötar, utan att ens få svar. Men nu – mitt under VM – väljer han plötsligt att ställa upp på en intervju.

”Vi kan ses på Café Central i Innsbruck klockan 17.00”, skriver Dürr i ett sms.

Och vi hoppar in i bilen direkt.


LÄS MER: Dramat bakom svenska guldet: ”Är så iskallt” 

Utskälld av Northug

Skidvärlden har drabbats av en rad dopingfall under de senaste åren, men nästan ingen av dem som åkt fast har blivit lika avskydd som Johannes Dürr.

Han kom från ingenstans, gjorde succé i Tour de ski 2013/2014 och kom till OS i Sotji 2014 som en potentiell medaljkandidat för Österrike.

Där smällde det.

Dürr åkte fast i ett dopingtest, erkände allting och avslöjade dessutom att han tagit sig igenom 14 tester med kroppen fullpumpad med erytropoetin (epo).

TÄVLADE PÅ OS. Johannes Dürr, längst till vänster, tävlade på OS i Sotji 2014. Mitt under mästerskapet kom beskedet att Österrikes nya storstjärna var dopad.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/EQ IMAGES IMAGO SPORTFOTODIENST

Han stängdes av från allt tävlande i två år och när SportExpressen sen kunde avslöja att han var på väg mot en comeback 2016 så stormade känslorna.

Allra argast var Petter Northug.

– Jag tror inte att han ställer sig på start så länge jag står där också, förklarade Northug.

– Om jag får honom på höger eller vänster sida om mig i spåret så kommer jag att knocka honom! Jag tror inte att han törs starta så länge jag är med i världscupcirkusen.

Nu ska vi äntligen få höra hur Johannes Dürr själv ser på allting som hänt.


LÄS MER: Parodiska scener i sprintstafettens final: ”Pinsamt” 

”Problem med min fru”

Innsbruck ligger bara drygt två mil från Seefeld och vi är på plats inne på Café Central i god tid. Vi beställer kaffe och stirrar mot ingången.

Klockan 17.02 kliver Johannes Dürr in genom dörren. Han är lätt i steget, luggen hänger ner i pannan på honom och han har på sig en stor, ljusblå jacka.

Den visar sig vara svår att öppna.

– Dragkedjan är sönder, säger Dürr och svär för sig själv.

TALAR UT. SportExpressen har försökt få till en intervju med Johannes Dürr i fem år. Nu blev den av – mitt under VM i Seefeld.
Foto: PHILIP GADD.

Till slut kan vi inleda intervjun. Och den börjar på sämsta möjliga sätt.

– Visst var ni utanför min bostad i Antholz för fem år sen? Ni tog bild på mitt hus och hade i tidningen? Jag minns rubriken också: ”Här gömmer sig Dürr efter dopingskandalen”.

Han ser irriterad ut. Men sen ler han.

– Det var lite för tidigt då, jag var inte redo att prata. Nu är situationen helt annorlunda.

Vad händer egentligen med ens tillvaro när man åker fast för doping?

– Det blir kaos.

– Jag hade inga pengar, inget jobb och fick plötsligt enorma skulder, jag var ju tvungen att betala tillbaka alla prispengar och bonusar som jag fått. Dessutom dömdes jag till böter.

– Och jag fick problem med min fru, vi skildes. Så fort en sak löste sig kom två nya grejer. Det var en ond spiral.

Hur lång tid tog det innan det lugnade ner sig lite?

– Tre, fyra år.

GÖMDE SIG. Här låste Johannes Dürr in sig efter dopingskandalen. Nu har 31-åringen lämnat italienska Antholz och flyttat till Innsbruck i Österrike.
Foto: KRISTOFFER RUCKEMANN.

LÄS MER: Här gömmer sig Dürr efter dopingskandalen 

Dürr kommer till VM i Seefeld

Innan vi går in på dopingfrågorna måste vi prata om det som hänt den här säsongen.

Johannes Dürr har gjort en nysatsning för att ta sig tillbaka till toppen och faktum är att det var hyfsat nära att han slog sig in i Österrikes trupp till VM i Seefeld.

Han slutade nia på de österrikiska mästerskapen i början av februari.

– Det har varit en makalös säsong, säger Dürr.

– Jag tvingades starta ett eget team eftersom Österrikes förbund inte velat stötta mig och det har varit fullt upp, kan man säga.

– Jag har jobbat halvtid som tulltjänsteman samtidigt som jag försökt hinna med att träna och boka resor, hotell, bilar… jag har skrivit en bok också. Och sen har det varit en speciell situation rent privat. Jag och min ex-fru har ju en son ihop. När han har varit här har jag så klart velat umgås med honom.

Det har varit svårt att få kvalitet i träningen?

– Minst sagt.

SKRIVIT BOK. Johannes Dürr har gett ut boken ”Der lange Weg zurück” tillsammans med författaren Martin Prinz. Den handlar om skandalen – och vägen tillbaka.

Den 14 februari spikade Österrike sin VM-trupp. SportExpressen pratade då med sportchefen Markus Gandler som var lättad över att slippa ta ut Johannes Dürr i laget.

– Han har snackat så mycket skit och det känns bra att vi nu kan fokusera på andra åkare än honom. Jag litade på honom fram till OS i Sotji, men efter det vill jag inte lägga en enda sekund till på Johannes Dürr, sa Gandler.

Dürr själv är oförstående till förbundets hårda ord om honom.

– Det verkar vara något personligt…

Han kommer dock att dyka upp på VM, som åskådare.

– Ja, jag ser fram emot det. Jag och mitt team ska till Seefeld på fredag och följa herrarnas stafett. Det kommer bli grymt!

Du tror inte att det kommer bli negativa reaktioner på att du är där?

– Jag vet inte, jag hoppas inte det.

– Jag vill bara vara en del av VM-festen i Seefeld och heja på det österrikiska laget.

”Varför hatar han mig så mycket?”

Frågan är varför Johannes Dürr har blivit så hatad av en hel skidvärld. Visst, han har dopat sig, men det är han långt ifrån ensam om.

På VM i Seefeld finns till exempel Natalja Matvejeva i det ryska laget, som också har avslöjats med just epo i kroppen. Men det är nästan ingen som bryr sig om det. Även Therese Johaug, Justyna Kowalczyk och Martin Johnsrud Sundby har varit dopingavstängda.

Bara under 2000-talet har 36 längdskidåkare åkt fast för doping.

– Jag förstår inte varför folk är så arga på mig. Enligt mig är det ingen skillnad på mig och de andra, säger Dürr.

– Men jag får bara acceptera situationen och försöka leva mitt liv. Jag kan inte påverkas av vad andra människor har för åsikter om vad jag borde göra eller inte göra.

Såg du citatet från Petter Northug om att han skulle slå dig om du kom tillbaka?

– Jag såg det. Jag valde till och med att ta med det i min bok!

Hur reagerade du när du läste det?

– Jag skrattade bara, ärligt talat. Jag trodde att Northug var en smart kille, men… jag förstår inte hur han tänker. Varför hatar han mig så mycket?

– Jag har aldrig gjort honom något. Tvärtom har jag bara pratat gott om honom. Han var en av mina idoler. Det är så konstigt.

HATAD. Johannes Dürr har fått många ovänner i skidvärlden efter dopingskandalen. Norges legendar Petter Northug har hotat att knocka honom.
Foto: PHILIP GADD.

Dürr fortsätter:

– Northug hade inga problem med att Martin Johnsrud Sundby åkte fast. Men det är klart, när Sundby diskvalificerades så fick Northug totalsegern i Tour de ski. Det var kanske därför som han inte klagade.

Känns det som att du blev extra hårt dömd bara för att du erkände allting?

– Ja, jag tror det. Och för att jag kommer från Österrike.

Han jämför sitt fall med Therese Johaugs:

– Hon hade en berättelse förberedd, som hon kunde dra: ”Åh nej, jag råkade ta den här krämen, jag hade inte någon aning!” Och de fick ut den berättelsen i offentligheten. Det är en jäkla skillnad mot att kliva ut och berätta att man gjorde allting medvetet.

– Sen är man inte lika misstänkt om man kommer från Norge, från Skandinavien. Folk föds med skidor på fötterna där! Då är det naturligt att vara bra på skidor. Men om man kommer från Österrike så är det konstigt om man är bra på skidor, trots att vi har otroliga förutsättningar för längskidåkning här nere. Det är snarare konstigt att vi inte har fler duktiga åkare.

Tror du att Johaug ljög om den där läppkrämen?

– Jag tror det var en påhittad historia, som alla andra. Det är ingen skillnad.

– Norge har en läkare som jobbat på förbundet i 30 år och nu gjorde han plötsligt det här misstaget med krämen? Jag tror inte det. Men jag vet inte, jag har inga bevis.

Övervägde du någonsin att hitta på en falsk berättelse om varför du åkte fast för doping?

– Så klart. Då hade jag ju sluppit betala tillbaka pengarna och fått alla de här problemen. Men jag erkände allt och det finns inget återvändo.

– Det kändes rätt i hjärtat att göra så.


LÄS MER: Northug ilska mot Dürr: ”Kommer knocka honom!” 

Misstänker sabotage

En detalj som väckte stor uppståndelse när han valde att lägga korten på bordet var just det här att han klarat sig igenom 14 dopingtester med epo i kroppen.

Johannes Dürr förklarar nu att han inte ens var nervös när han lämnade ifrån sig både blod och urin för granskning.

– Nej, jag var inte det. Alltså, det är så enkelt att ta sig igenom ett dopingtest. Det finns preparat som inte går att upptäcka och det går även att ta små doser som inte syns i deras tester.

– Jag tog alltid bara doser som inte gick att upptäcka.

Så kallade mikrodoser?

– Exakt.

– Ärligt talat såg jag det inte ens som en risk att jag skulle åka fast. Och varje gång jag fick grönt ljus på testerna blev jag än mer säker på att min metod var riskfri.

LURADE SYSTEMET. Johannes Dürr, här med SportExpressens Ludvig Holmberg, berättar öppet om hur han dopade sig – och undvek att åka fast i testerna.
Foto: PHILIP GADD.

Det låter som att systemet inte fungerar?

– Det finns stora kryphål i antidopingsystemet. Enorma kryphål. Att ett test ger grönt ljus betyder absolut inte att åkaren inte är dopad. Systemet är trasigt.

Och de här kryphålen gjorde att du var säker på att de andra åkarna också var dopade?

– Exakt. För de andra åkarna vet ju också hur enkelt det är att dopa sig och komma undan med det. Om jag vet om det, då vet de också.

– Jag var ju inte direkt den stora stjärnan i cirkusen.

Men hur var det att uppleva de framgångarna som du hade, när du visste om att du var dopad?

– Jag kände bara glädje. Jag visste om att jag var dopad, men jag tänkte inte att jag hade ett övertag mot de andra. Jag tänkte att de gör ju samma sak.

– Det var bara en underbar känsla.

Varför åkte du till slut fast? Gjorde du något misstag?

– Nej, jag har ingen aning. Jag har funderat på det i fem år och jag funderar fortfarande.

Kan det ha varit sabotage?

– Såg du dokumentären ”Ikaros”? Allting är möjligt.

”Ikaros” sändes på Netflix i fjol och där avslöjades bland annat hur enkelt det är att öppna och stänga dopingprover, utan att det märks. Den här metoden användes just under OS 2014 för att ryska åkare inte skulle åka fast för doping.

Då bytte man alltså ut deras färska prov mot ett sparat prov som man visste var rent.

Men det skulle potentiellt gå att använda metoden för att sätta dit åkare, genom att lägga i dopingpreparat i provet.

– Allting är möjligt. Som sagt, jag funderar fortfarande på hur jag kunde åka fast, men det är för tidigt att säga någonting om det. Men… jag vill verkligen veta hur det gick till.


LÄS MER: Så gick det sen för dopingfuskarna i skidvärlden 

Ska tävla i Vasaloppet

Enligt Johannes Dürr är det fortfarande lika enkelt att dopa sig och komma undan med det. Problemet är inte löst.

När vi frågar om han ser någon anledning att misstänka svenska åkare så funderar han en kort stund innan han svarar.

– Det är svårt att säga, jag kan inte säga att ni borde misstänka någon specifik åkare i det svenska laget. Men ni borde titta på helhetsbilden här, säger Dürr.

– Ni misstänker ryssarna, eller hur? Men svenskarna har ju slagit dem i många lopp. Vad är det då för åkare ni har? Är det superhjältar? Det finns en uträkning här som inte går ihop.

– Ni kan inte misstänka de ryska åkarna om ni tror att svenskarna som slår dem är rena.

SABOTAGE? Johannes Dürr förstår inte hur han kunde åka fast i dopingtestet – trots att han var dopad. Han var helt säker på att hans metod var omöjlig att upptäcka.
Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Johannes Dürr tittar på klockan. 45 minuter har blåst förbi, det börjar bli dags att runda av.

Men innan vi hoppar in i bilen och åker tillbaka till Seefeld vill vi höra hur hans planer för framtiden ser ut. Och där kommer tydliga besked.

– Min karriär är över nu. Det här är slutet, säger Dürr.

Varför?

– Jag måste börja jobba heltid igen. Jag behöver pengarna.

– Det är tråkigt att lägga av nu, för jag nådde aldrig riktigt de resultat som jag kände att jag hade potential för. Men… nu är det i alla fall jag själv som sätter punkt för karriären och ingen annan.

Men även om han nu lägger ner sin elitsatsning så finns det en sista tävling som han ska åka.

Den är i Sverige.

– Jag måste åka Vasaloppet. Jag kommer inte åka dit för att vinna, utan bara för upplevelsen. Jag ska ta med mig min flickvän och min son och bara njuta.

Blir det redan nästa år?

– Jag tror det. Jag måste göra det ganska snart.

– Det känns som att jag fortfarande har lite form kvar i kroppen och jag måste utnyttja det.

Johannes Dürr ler, reser sig upp, tar i hand och slänger på sig jackan. Dragkedjan fastnar igen.

Han suckar.

– Jag hatar den här jackan.


LÄS MER: Stor guide till skid-VM 2019 – allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.