Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidvärldens mest hatade man stängs av på livstid

Se intervjun med Dürr från VM i Seefeld
Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: PHILIP GADD / EXPRESSEN TV

Johannes Dürr har dopat sig vid flera tillfällen. 

Nu bestraffas 32-åringen stenhårt av det österrikiska skidförbundet – som stänger av honom på livstid.

Den 23 februari 2014 kom beskedet som skakade om OS i Sotji. Johannes Dürr har åkt fast för bloddoping och stoppas från femmilen. Den österrikiske åkaren kom lite från ingenstans under säsongen, tog topplaceringar i världscupen och slutade trea i Tour de ski. 

Dürr stängdes av i två år, men planerade att göra comeback 2016. Planerna på en återkomst togs emot med avsky, och Dürr var under en period skidvärldens mest hatade. 

– Om jag får honom på höger eller vänster sida om mig i spåret så kommer jag att knocka honom, sa Petter Northug. 

Johannes Dürr erkände allting, och i samband med VM i Seelfeld trädde han fram i en intervju med SportExpressen. Där berättade han öppet om sina metoder för att dopa sig och undvika att åka fast i testerna. 

– Alltså, det är så enkelt att ta sig igenom ett dopingtest. Det finns preparat som inte går att upptäcka och det går även att ta små doser som inte syns i deras tester.

– Jag tog alltid bara doser som inte gick att upptäcka. 

Johannes Dürr stängs av på livstid

Dürr gjorde sedan ett allvarligt försök för att ta sig tillbaka till längdskidtoppen, och var nära att ta en plats i Österrikes trupp till VM i Seefeld. Men mitt under mästerskapet kommer nästa chockbesked. 

En stor dopingskandal uppdagas, och flera åkare åker fast på bar gärning under VM. Johannes Dürr grips, misstänkt för att ha kopplingar till nätverket bakom dopingen. 

I mars stod det klart att även Dürr själv dopat sig inför VM. 

Nu skriver Hajo Seppelt, journalist på tyska ARD med inriktning på doping, att det österrikiska förbundet stänger av 32-åringen på livstid. 

Seppelt citerar Dürrs advokat, som menar att österrikare inte motsäger sig straffet.