Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidtalangens förvandling – efter stroken i duschen

Se senaste ”Skidsnack” från världscuptävlingarna i Davos.
Lindman tävlar för Stockviks SF.Foto: PRIVAT.
Hon fick en stroke för bara två månader sen.Foto: PRIVAT.
Filippa Lindman åker skidor igen.

Hon fick en stroke i duschen och blev liggandes förlamad på golvet – medan räddningstjänsten försökte bryta upp ytterdörren.

Det var för två månader sen.

Nu åker Filippa Lindman, 22, skidor igen.

– Jag mår inte helt bra än, men det är mycket bättre, säger Lindman.

Under söndag kväll publicerade skidåkaren Filippa Lindman två videoklipp på sitt Instagram-konto.

Det ena är från i november. Hon hade precis fått en stroke och i klippet ser man hur hon inte klarar av att lyfta sin vänstra arm.

Det andra är helt färskt. Där ser man hur Filippa Lindman är tillbaka ute i skidspåret tillsammans med kompisen Maria Jonasson.

– Det var verkligen helt fantastiskt att åka skidor igen, säger Lindman när SportExpressen når henne.

– Visst, första varven var svåra. Men det handlade nog inte bara om stroken. Jag kom på att det även var mitt första skidpass för säsongen och då brukar det alltid vara lite svårt.

Hur länge har du känt dig redo för det här?

– Ett litet tag. Jag tänkte först att jag skulle spara det till jul, till mellandagarna, som en julklapp till mig själv. Men på slutet har jag känt att jag verkligen vill testa och när Maria frågade om jag ville hänga med så tackade jag ja.

Har återhämtat sig snabbt

Det var alltså för två månader sen som Filippa Lindman drabbades av en stroke. Hon stod i duschen när hon kände att benen började domna av.

Till slut låg hon ner på golvet och ringde till sin pappa som kontaktade 112.

När ambulans väl kom fram var Filippa Lindman helt förlamad och kunde inte öppna dörren åt dem. Räddningstjänsten fick tillkallas för att bryta upp den, så att hon kunde få läkarvård.

– Det var nog den värsta känslan, att ligga där på golvet och känna: ”Herregud, det är ju bara att gå dit och öppna dörren åt dem.” Jag låg en meter ifrån. Men kroppen fungerade inte, ingenting kopplade. Inte ens ett lillfinger reagerade. Det var helt overkligt, förklarade Lindman i en intervju med SportExpressen.

Sen den dagen har 22-åringen haft en sensationell utveckling. Hon fick tidigt tillbaka känseln i höger kroppshalva och nu har hon också gjort stora framsteg med den vänstra.

– När vi pratade senast kämpade jag mycket med handen, men den har vaknat till liv nu och jag kan röra den hur jag vill. Men det är greppstyrkan som begränsar mig lite, fingrarna är det som är svagast.

Siktar på nya skidturer

Det går ändå framåt?

– Gud, ja. Kanske inte som i början, när det var förbättring från dag till dag. Men för varje vecka tar jag kliv framåt.

– Jag går på gymmet och kör övningar och nu har jag börjat lägga på lite mer vikter också.

Efter stroken hade Filippa Lindman problem med hjärntrötthet. Om hon vistades för mycket bland folk blev det snabbt jobbigt.

– Det är också bättre nu. Jag vågar inte säga att det är helt bra, för det är det inte. Jag känner fortfarande av det, men det är så pass mycket bättre att jag klarar av att träna, ibland två gånger om dagen, bland folk.

Blir det fler skidturer nu?

– Ja, nu när jag testat så vill jag bara testa det mer. Jag kommer nog åka igen redan i veckan!

https://www.instagram.com/p/B6GrOIMJAkg/

Sex vanliga symptom att ha koll på – då ska du larma 112

Så upptäcker du om någon drabbats av stroke.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.