Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidtalangen i tårar – efter stora dramat

Moa Hansson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Hansson (till höger) förlorade en tuff spurtduell mot Linn Sömskar (i mitten).Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Målfotot visade att Sömskar var först i mål.

TROLHÄTTAN. Moa Hansson, 19, var ett stort utropstecken under sprinten i Trollhättan.

Sen blev hon utslagen på målfoto – och stormade ut från målområdet i tårar.

– Det är surt när det är så nära, säger Hansson efteråt.

Det vimlar av sprinters i världsklass i Sverige. Under de senaste åren har namn som Linn Svahn, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist radat upp pallplatser i världscupen.

I dag fick vi se en ny talang visa framfötterna.

Moa Hansson, 19, från Landsbro IF SK var sjua i kvalet och tog sig sen enkelt vidare till semifinal. Väl där visade hon återigen upp en strålande åkning och såg ut att storma mot final – när hon plötsligt hamnade för nära Linn Sömskar och var nära att ramla.

Till slut blev det en spurtuppgörelse med Sömskar, som alltså slutade med att Sömskar vann på målfoto.

Moa Hansson (till vänster) var nära att ramla precis inför avslutningen.Foto: SVT.

Radat upp segrar i sprint

Moa Hansson brast ut i gråt och lämnade omedelbart målområdet på rullskidor, innan hon återvände senare under dagen för att prata med media.

– Jag fick dra större delen av loppet och kände att jag hade krafter kvar på slutet, så det var synd att det strulade. Jag hade väldigt gärna vilja köra finalen också, säger Hansson.

Var det vinnarskallen vi såg när du stack i väg här efteråt?

– Ja, det var nog det. Det är surt när det är så nära. Jag är inte van vid att det brukar vara så här tajt.

En titt i resultatlistorna visar också att Moa Hansson vunnit sju av de åtta senaste sprintarna hon åkt på nationell nivå.

Du brukar vinna med marginal?

– Haha, ja! Det är väl på junior-VM som det varit tajt, annars är det större avstånd i vår klass. Men jag tror det är nyttigt inför framtiden att jag får känna på det här, säger Hansson som slutade elva på JVM i vintras.

Ser upp till Charlotte Kalla

Moa Hansson imponerade även under torsdagens distanslopp i Trollhättan, där hon slutade nia och var knappt sju sekunder efter Frida Karlsson i mål.

Bakom sig i resultatlistan hade hon bland annat Charlotte Kalla.

– Jag tycker det är kul att se hur pass bra man står sig. Sen är det alltid en liten boost om man lyckas slå någon som man har sett upp till länge, när man kollat på skidor på tv. Det är häftigt att få tävla mot dem. Framför allt Charlotte Kalla! Hon har ju varit bra sen jag var liten, jag tycker hon är cool, säger Hansson.

Har du pratat något med henne?

– Nej, jag har inte vågat det!

När det går så här pass bra här, vad tänker du då inför vintern?

– Många säger att rullskidor är en helt annan grej, men själv tycker jag det är ganska likt. Jag ska försöka göra så många bra lopp som möjligt i vinter, sen får vi se hur långt det bär.

Vem som vann sprinten i Trollhättan? Johanna Hagström drog det längsta strået medan Moa Lundgren slutade tvåa och Emma Ribom blev trea.

På herrsidan tog Oskar Svensson hem segern.

 

LÄS MER: Hagström om SVT-expertens ord: ”Gäller att vara tuff” 

LÄS MER: Charlotte Kalla chanslös – nu avslöjas sanningen

LÄS MER: Frida Karlssons meddelande till Northug efter skandalen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.