Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skidtalangen förlamad – ska nu hjälpa andra

Erik Axelsson.
Foto: Sara Bratell.
Axelsson var skidåkare på elitnivå innan olyckan i fjol.
Foto: MSU.

För mindre än ett år sen cyklade han ut för ett stup – och blev förlamad.

Nu vill Erik Axelsson, 24, hjälpa andra.

Den tidigare skidtalangen har startat ett stipendium tillsammans med finansmannen Johan Qviberg.

– Jag tror att det här kan betyda mycket, säger Axelsson.

Det var en nyhet som berörde många. 24-årige Erik Axelsson, som tävlade för Montana State University i USA, hade varit med om en fasansfull olycka under sommarlovet hemma i Piteå.

Han hade kraschat med cykeln och blivit förlamad från bröstet och nedåt.

– Det var på natten, jag var själv och cyklade med telefonen i handen… och jag cyklade ut för ett stup, berättade Axelsson när SportExpressen träffade honom för en stor intervju två månader senare.

Han förklarade att det nu väntade hårt arbete för att anpassa sig till det nya livet. Och han såg fram emot det.

– Jag mår genuint bra! Jag ser positivt på framtiden och känner mig otroligt obegränsad.

POSITIV INSTÄLLNING. Erik Axelsson blev förlamad efter en cykelolycka och sitter nu i rullstol. Men han känner sig ändå ”otroligt obegränsad” och är redo att ta sig an nya utmaningar i livet.
Foto: Sara Bratell.

Delar ut 75 000 kronor

En av många som blev inspirerade av intervjun var finansmannen Johan Qviberg.

– Jag fastnade för Eriks otroligt positiva attityd och hans driv. Och efter det bestämde jag mig för att höra av mig till honom, säger Qviberg.

Tillsammans har de nu startat ett stipendium, ”Axelsson Qvibergs Paraidrottsstipendium”, som varje år kommer dela ut 75 000 kronor till en idrottare som ådragit sig en skada som förhindrar fortsatt idrottande på samma nivå – och har som ambition att börja med paraidrott.

Nyheten presenterades under tisdagen på Johan Qvibergs kontor i Stockholm.

– Om man inte har rätt hjälpmedel så blir det väldigt lätt att man känner sig begränsad, framför allt om man är van vid att vara ute och träna. Och den här typen av hjälpmedel är ganska dyra, säger Erik Axelsson.

– Jag vill bara hjälpa folk att komma ut och känna sig aktiva igen. Det blir väldigt lätt att hamna i en negativ spiral. Allt går redan väldigt tungt, då kan det vara jävligt kul att få någon ljusglimt i vardagen.

– Jag tror det är uppskattat att få lite hjälp på traven.

STARTAR STIPENDIUM. Erik Axelsson och Johan Qviberg kommer varje år att dela ut ett stipendium till idrottare som stoppas av skada och vill börja med paraidrott. Varför det är tårta på bordet? Qviberg fyller år!
Foto: LUDVIG HOLMBERG.

Ska bli skidtränare

Erik Axelsson berättar att han har känt ett otroligt stöd i sin rehabilitering och han är lika positiv nu som i vintras, när SportExpressen intervjuade honom senast.

– Det känns fortfarande jättebra. Jag försöker träna varje dag och i sommar ska jag flytta ner till Stockholm och jobba på en bank, säger Axelsson.

– Sen i höst kommer jag att åka tillbaka till USA och gå klart skolan där. Jag kommer också ingå i ledarteamet för skidlaget på Montana State University. De har stöttat mig på ett fantastiskt sätt efter olyckan och nu vill jag hjälpa dem.

Ska du själv börja med paraidrott?

– Jag har inte bestämt mig än, men om jag gör det så tror jag att det blir någon sommaridrott. Skidåkning blir väldigt jobbigt när man inte kan använda magen, det blir blodsmak väldigt snabbt.

– Jag är sugen både på cykling och tennis.

Ni kanske undrar vem som får ta emot det allra första stipendiet? Det blir Erik Axelsson själv.

Johan Qviberg tog det beslutet.

– Stipendiet kom ju till efter artikeln där han intervjuades, så det kändes faktiskt som ett givet val att ge stipendiet till honom, säger Qviberg.

FÅR 75 000 KRONOR. Det första stipendiet går till Erik Axelsson själv, efter beslut från Johan Qviberg. ”Det kändes som ett givet val”, säger Qviberg.
Foto: LUDVIG HOLMBERG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.