Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22-åriga längdtalangen Filippa har fått en stroke

Se sportmagasinet Sportklubben med Philip Gadd och Erica Carlsson.
Filippa Lindman tillhör Stockviks SF och har gjort fina resultat i sprint. 2016 slutade hon på 15:e plats på senior-SM, som 19-åring.Foto: PRIVAT.
Lindman, 22, har drabbats av en stroke. Hon är nu på sjukhus i Falun och stöttas av familjen.Foto: PRIVAT.
Filippa Lindman hoppas bli helt återställd av efter stroken. ”Under omständigheterna mår jag bra”, säger hon.Foto: PRIVAT.
Filippa Lindman blev 2015 uttagen för att representera Sverige i den nordiska juniorlandskampen. Hon tävlade då ihop med bland annat Moa Lundgren (bilden) och Johanna Hagström.Foto: PRIVAT.

Skidtalangen Filippa Lindman, 22, stod i duschen när benen började vika sig.

En stund senare låg hon på golvet – helt förlamad.

Hon fick en stroke.

– Jag minns allting, jag var vaken hela tiden, säger Lindman.

Tre veckor senare har hon redan gjort stora framsteg i sin rehabilitering och chockat läkarna.

Filippa Lindman har länge varit en av Sveriges största skidtalanger i sin årskull. Hon har varit på landslagsuppdrag som junior, gjort fina resultat i SM och kämpat för att slå igenom på den allra största scenen.

Men den här hösten har allting plötsligt vänts upp och ner.

För tre veckor sedan drabbades Filippa Lindman av en stroke. Hon fick både en blödning och en propp i hjärnan.

Hur hon mår nu? Det är en svår fråga.

– Alla frågar mig det och det är så svårt. Jag vill ju bara säga ”jag mår bra”, men… jag brukar svara ”det går framåt”, säger Lindman.

– Under omständigheterna mår jag i alla fall bra.

Kollapsade inne i badrummet

När SportExpressen når henne har hon flyttats från strokeavdelningen till en rehabiliteringsavdelning på Falu lasarett. Hon är energisk och positiv – och känner sig redo att prata om det som hände sent på kvällen den 9 oktober.

Filippa Lindman stod hemma i duschen när något märkligt inträffade.

– Jag var och spelade fotboll mellan nio och tio den kvällen. Efteråt skjutsade jag hem några kompisar och sen kom jag hem och tog en dusch.

– När jag ska vrida av duschen så känns det som att mina fötter har fastnat i golvet, det går inte att lyfta benen.

Hon fortsätter:

– Min första tanke är att jag ätit för lite under dagen, så jag tänker att jag ska gå till köket och ta något att äta. Men jag hinner inte så långt.

Vad är det som händer då?

– Först kan jag inte röra benen, så jag sätter mig ner på golvet. Och som tur var har jag telefonen med mig i badrummet. Jag ringer till pappa och förklarar att det är något fel på mig och ber honom ringa en ambulans.

– Sen sjunker jag liksom ihop. Till slut ligger jag ner på golvet och kan inte röra någonting.

Förstår du att det är en stroke?

– Ja, jag gjorde det. När ambulanspersonalen väl kom in så sa jag till dem att jag fått en stroke. Men det tog ett tag innan de kom in.

Skidtalangen Filippa Lindman, 22, har drabbats av en stroke. ”Under omständigheterna mår jag bra”, säger Lindman som hoppas kunna åka skidor igen i vinter.Foto: PRIVAT

Fick bryta upp ytterdörren

Först fick ambulanspersonalen problem när de skulle ta sig in i porten till lägenhetshuset, eftersom den var låst. Med hjälp av räddningstjänsten lyckades de dock komma in.

Uppe vid lägenhetsdörren kom nästa problem. Den var inbrottssäker.

– De fick bryta upp hela dörrkarmen från betongväggen. Och där låg jag en meter från dörren och kunde inte göra någonting.

– Det var nog den värsta känslan, att ligga där på golvet och känna: ”Herregud, det är ju bara att gå dit och öppna dörren åt dem.” Jag låg en meter ifrån. Men kroppen fungerade inte, ingenting kopplade. Inte ens ett lillfinger reagerade.

– Det var helt overkligt.

Till slut kom ambulanspersonalen in i lägenheten och Lindman säger att de var ”helt fantastiska” när de tog hand om henne.

Hon fördes till sjukhus där man efter en skiktröntgen kunde konstatera att hon hade fått en blödning i hjärnan. Senare gjordes även en magnetröntgen där man upptäckte proppen.

– När jag kom till sjukhuset så kom högersidan tillbaka, då var det bara vänstersidan som var helt död.

Hur snabbt började du återhämta dig sen?

– Jag fick ju stroken på onsdagen. På torsdagen kunde jag med hjälp ta mig till toaletten själv. Sen fick jag lite bakslag under fredag, lördag, söndag. Läkarna säger att de tre första dygnen brukar vara värst, för då är hjärnan som mest svullen.

– Men på måndagen började jag kunna fokusera på att göra övningar och träna för att få tillbaka styrka.

Filippa Lindman är vän med landslagsåkaren Ebba Andersson.Foto: PRIVAT

Det låter ändå som att du klarade dig relativt bra? Det hade kunnat sluta värre…

– Ja, jag har haft jättetur. Framför allt att det inte satt sig på minnet och att jag får fram orden jag tänker på.

– Bara en sån sak att jag hade telefonen med mig i badrummet, det brukar jag inte ha. Hade jag inte haft det så hade jag legat där över natten.

Har redan chockat läkarna

Filippa Lindman har redan gjort stora framsteg i sin rehabilitering. Den högra sidan av kroppen är tillbaka och den vänstra blir bättre och bättre för varje dag som går.

Hon gör olika övningar för att få tillbaka kontroll och kraft i benet, armen, handen och fingrarna.

– Att jag har en bakgrund som idrottare är jag otroligt tacksam för i dag. Det hjälper en väldigt mycket i den här situationen. Jag har redan kunnat göra jätteframsteg i rehaben. Alla är chockade, inklusive jag. De säger ”men gud, kan du det här redan?” och såna saker. Det är jätteroligt!

Det låter som att du är hundra procent klar i huvudet. Är det så?

– Ja, men jag blir hjärntrött om jag är ute bland folk eller om jag har varit i gång en hel dag. Jag var ute och åt middag med några kompisar i förra veckan och då mådde jag nästan dåligt när jag kom hem. Det var inte illamående, men… det blev för mycket intryck.

Hur återställd kan du bli?

– Det beror helt på hur rehaben går, men jag siktar på att bli helt återställd. Hjärntröttheten kan jag inte göra något åt, men det fysiska kan jag påverka.

– Om allting fortsätter att gå bra hoppas jag kunna testa att åka skidor redan i vinter. Inte på den nivån som tidigare, så klart, men bara att komma ut på skidor hade varit fantastiskt. Och med tanke på de framsteg jag gjort på de här tre veckorna så känns det inte omöjligt.

Tänker du något på skidkarriären nu?

– Nej. Alla andra tränar och toppar formen inför säsongen nu, men det är jag långt ifrån. Det är ingenting jag tänker på nu.

– Mitt enda fokus är att få en fungerande kropp igen.

Filippa Lindman.Foto: PRIVAT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.