Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidstjärnans besked – efter nya operationen

Dagens tre största sportnyheter.
Viktor Thorn.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA BILDBYRÅN

Viktor Thorn missar inledningen av säsongen.

Men sen siktar 23-åringen på att komma tillbaka starkare än någonsin.

– Jag hoppas kunna ta ytterligare kliv efter det här och bli ännu bättre, säger Thorn efter att ha opererat ryggen för andra gången inom loppet av fem månader.

Viktor Thorn är fortfarande kvar på Löwenströmska sjukhuset i Stockholm när SportExpressen når honom. För 24 timmar sen låg han på operationsbordet och fick ena disken i ryggen utbytt mot en protes.

– Jag ska ligga kvar här i ett dygn till, säger Thorn.

Hur mår du?

– Nu mår jag hyfsat. Jag har lite ont och så, men det går framåt.

23-åringen från Torsby gjorde en klart godkänd säsong i fjol, i skuggan av alla svarta rubriker om vilka problem Sverige har på herrsidan. Han slutade nia i minitouren i Lillehammer, tog ytterligare två topp tio-placeringar i sprint (åtta i Otepää och nia i Quebec) och vann sprintkvalet på VM i Seefeld.

Samtidigt hade han stora problem med ryggen.

Läkarna upptäckte diskbråck

Efter säsongen gjorde en röntgen där man konstaterade att Thorn led av diskbråck. En första operation gjordes i maj – men smärtan kom tillbaka.

Då bestämde sig läkarna för att sätta in en protes.

– Det var inte så att operationen i våras gick fel, utan jag hade otur. Disken var så pass dålig att läkarna nu fick byta ut den, säger Viktor Thorn.

Och vad väntar nu?

– Jag får börja rehabträna snart och sen komma i gång med träningen igen. Ta det sakta men säkert. Det blir mycket gym och cykel till en början.

https://www.instagram.com/p/B2heLl5oUMV/

Hur handikappad är du just nu?

– Jag kan gå lite nu med hjälp av en stödvagn. Och jag måste vara försiktig med att lyfta saker, jag får inte lyfta mer än fem kilo nu i början. Jag får inte vrida på kroppen heller nu under första två månaderna.

När hoppas du kunna stå på ett par skidor igen?

– Jag har som mål att kanske kunna vara med på ett snöläger inför säsongen, kunna åka lite skidor och så. Sen hoppas jag kunna tävla under vintern. Jag vet inte exakt när, men någon gång under vintern har jag som mål att tävla.

Viktor Thorn missar premiären

När världscupen startar i finska Ruka den 29 november lär dock inte Viktor Thorn vara på plats. Han kommer att skynda långsamt, för att inte riskera att få nya problem med ryggen.

– Det gäller att inte stressa, utan ta det för vad det är och försöka vara positiv. Jag vill inte bestämma några datum alls, för jag vet inte när jag kommer kunna börja tävla. Men någon gång under vintern hoppas jag kunna vara tillbaka, efter jul någon gång.

Hur är det att ge sig ut på den här vägen som ska ta dig tillbaka?

– Det är lite segt i och med att jag gjorde allt det här för några månader sen och nu ska jag behöva göra om allt en gång till. Samtidigt får jag tänka på att jag kommer kunna komma tillbaka starkare efter det här. Efter det här kommer många saker vara lättare, när man gått igenom en tuff tid.

Och det måste vara motiverande att tänka på vilka resultat du gjorde förra säsongen, trots smärta?

– Verkligen. Även fast jag hade så ont och hade problem så kunde jag åka fort. Jag hoppas kunna ta ytterligare kliv efter det här och bli ännu bättre.

Nästa stora mästerskap avgörs först nästa vinter, när det är dags för VM i Oberstdorf. Efter det hägrar OS i Peking 2022.