Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidstjärnan tog farväl – dog fyra dagar senare

Mona-Liisa Nousiainen blev bara 36 år gammal.
Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Hon tävlade i VM och OS för Finland.
Foto: BILDBYRÅN

Den finska skidåkaren Mona-Liisa Nousiainen blev bara 36 år gammal.

I en ny bok beskrivs nu hennes sista tid i livet.

Fyra dagar innan hon dog åt hon pizza med sina allra närmaste – och tog farväl.

– Efter det var hon beredd att släppa taget, säger mamman Maria-Liisa Malvalehto enligt Ilta-Sanomat.

Det var under namnet Mona-Liisa Malvalehto som hon fick sitt genombrott inom längdskidåkningen. Men efter giftermålet med landslagskollegan Ville Nousiainen var det namnet Mona-Liisa Nousiainen som dök upp i startlistorna.

Hon hann med att ta tre JVM-guld och två världscupsegrar under sin karriär. Hon fick också chansen att representera Finland i fyra VM och ett OS.

Men 2018 valde Mona-Liisa Nousiainen att lägga av.

Och bara ett år senare kom chockbeskedet att hon dött i cancer.

– Jag var inte medveten om att hon var sjuk. Det var en chock när de rubrikerna kom, förklarade Charlotte Kalla som var släkting (sexmänning) till Nousiainen och brukade ha kontakt med henne ute på tävlingarna.

”Läkaren blev vit i ansiktet”

I en ny bok, skriven av journalisten Laura Arffman, kommer det fram nya uppgifter om hur den sista tiden i livet såg ut för Mona-Liisa Nousiainen.

Till en början kom lugnande besked från läkarna, trots att de upptäckt en tumör.

– Läkarna var säkra på att det inte var den värsta sortens cancer. De trodde att det var lymfkörtelcancer, där prognosen är mycket bättre, säger maken Ville Nousiainen i boken.

Men det skulle visa sig vara magsäckscancer. Och den hade börjat sprida sig i buken.

Läkarnas besked var att hon troligen hade 1-2 år kvar i livet.

– Magsäckscancer är något man oftast bara upptäcker hos folk som röker, dricker mycket alkohol och har en helt annan livsstil även vad Mona-Liisa hade, säger Ville Nousiainen.

– Läkaren som upptäckte det här blev helt vit i ansiktet och fick inte fram ett ord.

Tog farväl med pizza

Hon fick ett år till, efter läkarnas besked. Under det året tillbringade hon mycket tid med familjen och dottern Isabella som fyllde 9 år i fjol.

Och hon gav aldrig upp, trots att sjukdomen var obotlig.

– Hon kämpade för att hålla i gång kroppen. Hon kunde gå sju kilometer inne i korridorerna på sjukhuset, berättar vännen Kirsi Ylärinne.

Fyra dagar innan hon dog samlade Mona-Liisa Nousainen sina närmaste för att ta farväl. De beställde hem pizza och hade långa samtal om livet.

– Det var den stora chocken för henne, när hon insåg att hon skulle lämna alla människor som hon tyckte så mycket om, säger mamman Maria-Liisa Malvalehto.

Systern Rosa-Maria Knutar:

– Vi hade egentligen redan sagt allting till varandra, men allting upprepades en gång till. Innan jag lämnade henne där tittade hon mot mig vid dörren och skickade en slängkyss.


TV: Så ska Charlotte Kalla förvandlas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.