Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidstjärnan stängs av: ”Jag vill be om ursäkt”

Anna Sjevtjenko stängs av i tolv månader.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
”Jag förstår inte hur det kunde bli så här”, säger hon.
Foto: Anna Sjevtjenko, Instagram (@anshvy).
Kazakstans främsta damåkare missar nu OS.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

För tre månader sen tävlade hon mot Frida Karlsson och gänget på VM i Oberstdorf.

Nu är Anna Sjevtjenko, 27, bannlyst från sporten.

Kazakstans främsta damåkare har blivit avstängd i ett år och missar därmed OS i vinter – på grund av brott mot dopingregelverket.

– Jag förstår inte hur det kunde bli så här, säger Sjevtjenko till SportExpressen.

Ni som följer längdsporten känner säkert igen namnet. Anna Sjevtjenko har tävlat i världscupen ända sen 2012 och åkt både VM och OS för Kazakstan.

Och nu stormar det alltså kring 27-åringen.

I ett beslut från internationella skidförbundet (Fis) framgår det att Sjevtjenko blivit avstängd i tolv månader efter att inom loppet av ett år gjort tre missar i sin vistelserapportering.

Vad det är för något? Alla toppidrottare måste rapportera var de befinner sig under en timme varje dag, så att dopingkontrollanter ska kunna göra oannonserade tester. Sköts inte den rapporteringen så blir man avstängd.

I Sverige blev friidrottaren Meraf Bahta till exempel avstängd för en likadan förseelse 2018.

”Det blev mitt fall”

Anna Sjevtjenko får nu varken tävla eller delta i organiserad träning.

– Jag berättar gärna om vad som hänt. Det är bara trevligt att höra att även ni i Sverige bryr er om min situation, säger Sjevtjenko när SportExpressen når henne.

Vad var det egentligen som hände?

– Den första missen var i januari förra året. Jag var på bio och hade mobilen avstängd. Den andra missen blev det fel när jag rapporterade in vilken tid jag skulle vara hemma. Och den sista missen kom i december, när jag hade en väldigt svår period i mitt liv…

Anna Sjevtjenko berättar att hon drabbades av covid-19 i november och låg på sjukhus i 16 dagar. När hon blev utskriven trodde hon att karriären var över och hon gick hos en psykolog för att komma på benen igen.

– Jag minns att jag gick in och uppdaterade vistelserapporteringen så att den skulle passa med hur mina dagar såg ut då, men av någon anledning uppdaterades bara halva månaden. Andra halvan låg tydligen kvar på de gamla uppgifterna. Fråga mig inte hur det kunde bli så…men det blev mitt fall.

Det är ändå ditt ansvar att rapporteringen blir rätt?

– Ja, så är det. Men på något sätt känner jag ändå att det inte helt och hållet var mitt ansvar, när systemet betedde sig så där.

”Jag vill be om ursäkt”

Den sista missen i vistelserapporteringen gjordes alltså i december 2020, men trots det kunde Anna Sjevtjenko komma till start på VM i Oberstdorf.

Det blev nämligen en utdragen process.

Först den 27 april slog Fis fast att hon skulle stängas av i tolv månader. Och den fördröjningen innebär att hon missar OS i Peking som avgörs i februari.

– Jag fick vänta väldigt länge på att ens få svar från Fis. Jag skrev till dem och försökte förklara hela situationen och vad som hade hänt. Framför allt ville jag lyfta fram att det aldrig funnits någon doping i testerna som gjorts på mig. Jag blev ju testad flera gånger under det här året, trots missarna, och bara nu på VM blev jag testad tre gånger.

Hon suckar.

– Jag är väldigt ledsen över att jag missar OS, men…det här är ju också mitt fel.

Vad ska du göra under det här året?

– Jag har skaffat mig ett jobb, för jag måste ju tjäna pengar på något sätt. Jag tappar de bidrag jag tidigare haft nu.

Men du siktar på att ta dig tillbaka till sporten när avstängningen går ut?

– Det är svårt att svara på just nu. Det vet jag nog först där och då, säger Anna Sjevtjenko som avslutningsvis vill vända sig mot alla skidfans.

– Jag vill be om ursäkt till alla fans. Jag kan lova er att jag alltid varit ren. Men jag har agerat ansvarslöst med vistelserapporteringen.


LÄS MER: Sofia Henriksson petas från landslaget: ”Hårt”

LÄS MER: Mia Eriksson, 33, lägger av: ”Ett tufft beslut”

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.