"Jag ska tillbaka". Jesper Modin, 24, är fast besluten att göra comeback i skid­eliten. Foto: Daniel Stiller
"Jag ska tillbaka". Jesper Modin, 24, är fast besluten att göra comeback i skid­eliten. Foto: Daniel Stiller

Skidstjärnan mystiskt sjuk efter Bali-resan

Publicerad

Jesper Modin, 24, har känt ett ständigt tryck i huvudet i två och ett halvt år.

Men sjukdomssymptomen vägrar ge vika.

Landslagsskidåkaren berättar för SPORT-Expressen om den mystiska infektionen, hur han sover tolv timmar per dag och om en timeout som nu blir längre.

- Det känns hopplöst. Man blir verkligen less när det inte går till sig.

Den 20 november berättade landslagsåkaren Jesper Modin att han skulle ta en månadslång paus.

24-åringen, som vunnit SM-guld och blivit totaltrea i sprintcupen, skulle bli kvitt sjukdomen som plågat honom under lång tid.

Nu har det gått fyra veckor sedan timeout-beslutet.

Och sjukdomsläget är detsamma.

- Det har inte blivit bättre, får jag börja med att säga. Det är fortfarande samma saker som besvärar mig i dag, säger han.

- Det är tungt, jäkligt tungt.

En ständig dimma i huvudet

Modin beskriver symptomen. Han berättar om extrem trötthet, att han sover tio-tolv timmar per dag, tar tupplurar mitt på dagen och stundtals får domningar och stickningar i händer och fötter.

Framför allt pratar han om den ständiga dimman i huvudet.

- Jag känner mig väldigt tung i huvudet, det är som en tryckkänsla. Det är som att jag är dimmig i huvudet. Jämför känslan av att du har sovit två timmar på en natt, du vaknar och är helt borta.

Började med ett skavsår

Allt började den 17 maj 2010.

Modin hade precis kommit hem från en semester på Bali.

Väl hemma vaccinerade han sig. Samtidigt drog han på sig ett skavsår på foten som ledde till en infektion.

- Jag var ute och tränade ett pass och kände mig helt tom i kroppen när jag åkte. Jag trodde att jag hade slut energi, kom hem och åt, men det hjälpte inte. Sedan på kvällen fick jag feber och frossa.

- När jag vaknade upp dagen efter var den här känslan i huvudet där. Jag åker in på vårdcentralen, får penicillin mot hälinfektionen som går över, men känslan i huvudet är kvar... och tröttheten börjar komma smygandes efter det.

Modin har gått på otaliga läkarbesök och till flera olika läkare.

I dagarna var han hos en infektionsspecialist på Sophiahemmet i Stockholm.

Hittills har ingen kunnat konstatera vad symptomen beror på.

- Det är ingen som vet egentligen. Det kan vara någon form av långdragen infektion, en kombination av något jag dragit på mig från Bali, infektionen i hälen eller vaccineringen.

- Men än så länge är det ingen som har kommit med facit.

Hur är det att inte veta?

- Det är det som är det värsta. Det hade nästan varit bättre att diagnostiseras med en livsfarlig sjukdom. Då vet man ändå vad som väntar och vad det beror på. Nu är allt så diffust och oklart och det gör frustrationen än större.

- Det har varit fruktansvärt jobbigt. Det kan jag säga. Sedan är man väl van som elitidrottare att plåga kroppen och ignorera smärta. Det gick ju ändå så pass bra att tävla det första året.

Modin gjorde sin bästa säsong i karriären 2011, trots att han led av sjukdomen.

Men när kroppen började prestera sämre och symptomen bestod insåg han till sist att det var dags för en förändring.

- Jag har gått med det här länge, i två och ett halvt år, och det har inte blivit bättre under den tiden. Så nu känner jag att jag måste få ordning på det här. Det går inte att gå omkring och må halvdåligt längre.

- Det är inte så att jag är dödssjuk, jag kan ju ändå leva, men när man känner att man förlorar så mycket av sin fysiska förmåga och sitt allmän­tillstånd försämras, då blir prioritet ett att göra något åt det.

"Jag ska tillbaka till skidåkningen"

Modins timeout är därför på obestämd tid. Han vet inte när han är tillbaka, eller om han är det den här säsongen.

- Det blir dumt att sätta upp ett datum och tänka "då ska jag börja träna, då ska jag vara tillbaka". Det gäller att lyssna på kroppen och börja köra i gång när kroppen känns bra.

- Jag ska tillbaka till skidåkningen, det ska jag. Men det kommer ta lite tid.

Hälsan kommer förstås främst. Men Modin menar också att det är tungt att vara borta från längdskidåkningen så länge, under år när han skulle etablera sig i toppen.

- De här åren är väldigt viktiga, det är nu man ska ta sig igenom de stora träningsmängderna och få sin peak om några år. Så det är inte optimalt, men nu är jag här och måste ta mig härifrån på något sätt. Utifrån förutsättningarna måste jag göra det bästa av situationen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag