Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidprofilen faller ihop – efter Stenbecks kupp

Robin Bryntesson blir överraskad av Cristina Stenbeck.Foto: Henrik Hedman.
Bryntesson brister ut i gråt efter att han fått beskedet.Foto: Henrik Hedman.
Foto: Henrik Hedman.
Robin Bryntesson med ”The Maximus Prize”.Foto: Patric Arvidsson.

Här blir skidprofilen Robin Bryntesson överraskad – av Cristina Stenbeck.

Han tilldelas ”The Maximus Prize” och en prischeck på 500 000 kronor för sitt arbete med barn som har diabetes.

– Det känns overkligt, säger Bryntesson.

Den tidigare landslagsåkaren Robin Bryntesson var ute på ett träningspass i Östersund när sambon Frida Linnér ringde och bad honom komma till ett konferensrum på ett hotell i Östersund.

Han tyckte det hela lät väldigt märkligt.

– Av någon anledning behövde jag avbryta passet och jag förstod inte varför. Då blev jag lite halvförbannad på min bättre hälft, säger Bryntesson när SportExpressen når honom.

Vad hände sen?

– Jag knackade på dörren till konferensrummet och det var ingen som öppnade. Då var jag halvvägs på väg därifrån, när Cristina Stenbeck öppnade dörren och sa ”hej”. Och... man kan säga att jag blev lite förvånad då.

”Kniven mot strupen”

Finanskvinnan Cristina Stenbeck instiftade ”The Maximus Prize” 2017 till minne av hennes bror Max som gick bort i diabetes typ 1 för fem år sen. Priset delas ut till någon som gjort skillnad för människor som lever med diabetes – och det har Robin Bryntesson.

Han har själv av diabetes typ 1 och har sen 2011 arrangerat lägret Sockertoppen för att inspirera och aktivera barn med diabetes.

– Det har varit helt fantastiskt att arrangera det här lägret. Men det har också varit tufft ekonomiskt. Det har varit kniven mot strupen i alla år. Därför känns det overkligt att bli uppmärksammad på det här sättet och få ”The Maximus Prize”, säger Bryntesson.

Och prischecken på 500 000 kronor sitter inte fel?

– Nej, den hjälper verkligen.

Hela sekvensen när Cristina Stenbeck överraskar Robin Bryntesson fångades på film och det är starka scener. ”Du skämtar?”, säger Bryntesson när han får beskedet och brister sen ut i gråt. Till slut ligger han ner på golvet med händerna för ansiktet. ”Lever han?”, frågar Stenbeck.

TAGEN. Robin Bryntesson föll ihop på golvet efter att ha blivit överraskad av Cristina Stenbeck.Foto: Henrik Hedman.

Arrangerar virtuellt läger

Varför blev det så känslosamt?

– Bra fråga. Men jag tror det handlar om att man har kämpat i motvind i väldigt många år. Och sen hittar Cristina Stenbeck mig, en liten pojk från Rossön… jag blev chockad, jag blev glad. Det var otroligt roligt och känslosamt.

Vad händer med Sockertoppen i år, när pandemin satt begränsningar för oss?

– Vi kör ett virtuellt läger i stället. Det har precis börjat och det funkar svinbra, galet bra! Det här är möjligheternas läger och då gäller det att göra det bästa av situationen.

– Vi kör allting över Zoom och alldeles nyss hade vi en poängjakt som bland annat innehöll burpees. En av grupperna brände av 300 burpees! Där satte vi verkligen barn i rörelse över hela landet och var häftigt. Vi höll nästan på att starta en jordbävning där, på grund av alla burpees.

FAKTA: Det här är Sockertoppen.

Sommaren 2011 startade skidprofilen Robin Bryntesson ett läger för barn och ungdomar med diabetes. Idén föddes när Bryntesson själv fick diabetes och saknades ett läger att åka på, eftersom de inte kunde erbjuda den hjälp han behövde i sin situation. På Sockertoppen finns bland annat läkare och diabetessköterskor på plats.

Målet med lägret är att inspirera och aktivera barn och ungdomar med diabetes. Bryntesson vill att barnen ska få kunskap om diabetes, lära sig att se möjligheterna och träffa andra som har samma sjukdom.

På Sockertoppen får barnen göra en rad olika aktiviteter, till exempel springa i hinderbanor, utmana varandra i stafetter och testa på rullskidåkning. Det är också korvgrillning, föreläsningar och mycket annat.

2020 arrangeras ett virtuellt läger, på grund av restriktionerna som coronapandemin fört med sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.