Torbjörn Nordvall, rådgivare åt Charlotte Kalla. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNTorbjörn Nordvall, rådgivare åt Charlotte Kalla. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Torbjörn Nordvall, rådgivare åt Charlotte Kalla.  Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Kaos utbröt efter lördagens femmil i Holmenkollen. Foto: ANNA FRIBERGKaos utbröt efter lördagens femmil i Holmenkollen. Foto: ANNA FRIBERG
Kaos utbröt efter lördagens femmil i Holmenkollen. Foto: ANNA FRIBERG
Kaos utbröt efter lördagens femmil i Holmenkollen. Foto: ANNA FRIBERGKaos utbröt efter lördagens femmil i Holmenkollen. Foto: ANNA FRIBERG
Kaos utbröt efter lördagens femmil i Holmenkollen. Foto: ANNA FRIBERG

”Pissar på volontärer – uppträder som grisar”

Publicerad

Helgens världscuptävling i Holmenkollen drog som vanligt storpublik. 

Men efter lördagens femmil utbröt också kaos. 

Det får den svenske skidprofilen Torbjörn Nordvall att reagera starkt. 

– Fyllona pissar på arrangören, skriver Nordvall i en krönika i Nettavisen och kräver nu att det införs alkoholförbud. 

Världscuptävlingen i Holmenkollen är en klassiker i Norge som varje år lockar storpublik.

Över 100 000 personer kom till helgens tävlingar på skidanläggning utanför Oslo. 

Men efter lördagens femmil utbröt kaos. Trängsel, fylla och slagsmål skapade stora problem.

Polisen i Oslo rapporterade om stort tumult vid de två närliggande tunnelbanestationerna, där minst två personer ska ha blivit påkörda av ett tunnelbanetåg. 

Kaoset får den före detta presschefen för det svenska skidlandslaget, Torbjörn Nordvall, att reagera starkt. 

I en krönika i Nettavisen skriver Nordvall att han tycker att tävlingarna i Holmenkollen har gått över styr. 

– Hundratals frivilliga gjorde allt för att publik, åkare och ledare skulle få en oförglömlig femmil i Holmenkollen. Men det blev något helt annat, skriver Nordvall och fortsätter.

– Fyllona pissade på arrangören och alla volontärer genom att uppträda som grisar. Deras respektlösa beteende förstör tävlingarna.

”Fyllona stoppade ambulanserna”

Torbjörn Nordvall, som numera är rådgivare åt Charlotte Kalla, menar också att problemet med fyllan är en säkerhetsrisk.   

– Det låg fulla människor på vägarna som gjorde att varken ambulans och brandbilar kom fram. Och när stupfulla människor i tusentals inte lyssnar på vakter och polis är säkerheten i fara. 

Nordvall vill nu se att det införs hårdare alkoholregler under tävlingarna i Holmenkollen.

– Medhavd alkohol borde förbjudas, den ska inte få tas med in på området överhuvudtaget. De borde arrangören och politikerna besluta omgående, annars är hela tävlingen i fara. 

”Det var sjuka förhållanden”

Det var inte bara efter femmilen som det uppstod tumult. Även under själva loppet utspelades det kaosartade scener, det vittnade bland annat den svenske åkaren Daniel Rickardsson om.

– Det är sjuka förhållanden. De norska åskådarna står och kastar öl på dig. Det var helt kaos, sa Rickardsson efter lördagens femmil.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag