Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidlandslaget fick datorhjälp från Norge

Charlotte Kallas resultat försvann.
Lars Selin.
Foto: Nils Petter Nilsson

Charlotte Kallas, och resten av landslagets träningsresultat försvann.

Då sträckte värsta rivalen ut en hjälpande hand – och räddade svensk skidåknings framtid.

– Vi får tacka norrmännen, säger Lars Selin på skidförbundet till SportExpressen.se.

I tio år har det svenska skidlandslaget samlat in data från våra svenska skidstjärnor. Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Daniel Richardsson och Ida Ingemarsdotter har alla rapporterat in sina träningsresultat, fysvärden och labbtester. I höstas blev mardrömmen sann – hårddisken kraschade och allt försvann.

– Det är en väldigt viktig pusselbit för oss. Jag jämför ju våra unga talangers värden med hur exempelvis Charlotte Kalla presterade i samma ålder. Så det är främst för kommande generationer informationen är viktig, säger Lars Selin, talang- och utvecklingsansvarig på svenska skidförbundet.

Tio års resultat försvann

Över hundra svenska skidåkares värden var borta. Lars Selin, som varit med och samlat in resultaten de senaste tio åren, sökte hjälp hos Åke Ljungqvist på det norska IT-företaget Ibas. Hårddisken skickades sedan till laboratoriet i Kongsvinger.

– De blev väldigt lättade när jag berättade att vi, tack och lov kunde återskapa filerna. Det var mycket som stod på spel, för det här är ju viktiga resultat för dem, säger Åke Ljungqvist.

"Lite komiskt att Norge fick hjälpa"

Att företaget från det västliga grannlandet skulle komma till undsättning var, enligt Ljungqvist, en självklarhet.

– Vi lägger inte in några konkurrensvärderingar. Men det är klart att det var lite kul att Norge fick hjälpa Sverige. Det blev lite komiskt, säger han till SportExpressen.se.

Lars Selin, som ansvarar för de svenska skidtalangerna, kunde pusta ut. Träningsrapporter, testresultat, föreläsningar, och lägerupplägg – allt fanns på den kraschade hårddisken. Nu kommer han vara extra noga med att kopiera alla filer.

– Ja, nu kommer jag ha en extra hårddisk. Det skulle jag ha haft från första början, så det var klantigt av mig, helt klart. Nu löste det sig på ett väldigt bra sätt och vi får tacka norrmännen för det, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.