Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidikonen avslöjar nu OS största mysterium

Bronset på 10 km fritt delades mellan Krista Pärmäkoski och Marit Björgen.
Foto: SVEN LINDWALL
Finske skidikonen Juha Mieto.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Marit Björgen och Krista Pärmäkoski delade på OS-bronset på 10 kilometersloppet - eftersom Fis inte vill använda sig av hundradelar för att skilja på åkarna. 

Men vem var egentligen snabbast? Det avslöjar nu den finländska skidlegendaren Juha Mieto. 

– Jag fick veta från en källa jag litar på, säger han till Iltalehti

OS-loppet över 10 kilometer fritt i Pyeongchang blev en uppgörelse mellan Charlotte Kalla och Ragnhild Haga. Den sistnämnda gjorde ett superlopp och avgick med segern med god marginal.

Desto mer spänning bjöds det på i kampen om bronspengen. Krista Pärmäkoski jagade Marit Björgens tid ända in på mållinjen och korsade mållinjen noll sekunder och noll tiondelar bakom Björgen, vilket ledde till att duon delade på medaljen. 

Det internationella skidförbundet (Fis) visste vem av de två som var snabbast, men ville inte avslöja den informationen. 

– Enligt reglerna räknar man bara tiondelar. Vi registrerar hundradelar, men utgår bara från tiondelar, sa Pierre Mignerey, tävlingschef på Fis. 

Mieto avslöjar sanningen - Björgen var snabbast

Men nu avslöjas sanningen om vem som var snabbast av Pärmäkoski av Björgen. Och det avslöjas av ingen annan än den finländska längdskidåkningslegendaren Juha Mieto. 

– Jag fick veta från en källa jag litar på att Krista förlorade med två hundradelar, säger han till Iltalehti.

Mieto tycker det är bra att de fick dela på medaljen - och han om någon vet hur det är att förlora en medalj på tyngsta möjliga sätt. På OS i Lake Placid 1980 tog Mieto silver på 15 kilometersloppet, en hundradel bakom Thomas Wassberg. 

Även Pärmäkoski och Björgen var nöjda med att Fis inte mätte hundradelar. 

–  Det är bättre att vi båda står där. Marit var en idol för mig som ung så det är väldigt stort för mig, sa Pärmäkoski. 

– Jag är väldigt glad att få dela den med Krista, sa Björgen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.