Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skidhjältens sorg: ”Känns ovärdigt och omänskligt”

Anna Olsson och maken Johan.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Anna Olsson under skidkarriärer.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Olsson med Justyna Kowalczyk och Marit Björgen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

OS-hjälten Anna Olsson, 44, har förlorat sin pappa.

Mitt i sorgen försöker hon och familjen att planera en begravning med totalt 13 gäster – men det tillåter inte Svenska kyrkan efter de nya restriktionerna.

– Man kan nästan inte tro att det är sant, säger Olsson.


LÄS MER: Kom närmare de svenska skidstjärnorna med Expressen Premium

Den tidigare längdstjärnan Anna Olsson, som vann OS-guld i Turin 2006, går igenom en tung period just nu.

För två veckor sen kom beskedet att hennes pappa Curt Dahlberg hastigt gått bort, utan att läkarna kunde förklara varför. Och när hon och familjen nu försöker planera begravningen så har det alltså uppstått problem.

Hon skriver själv på Instagram: ”Det gör så ont och känns så ovärdigt! Vad finns det för rim och reson i detta samhälle. Hur är det möjligt att vi kan få åka kollektivtrafik men max vara åtta stycken på en begravning. Då ska även präst och kyrkans övriga personal vara inräknad.”

Anna Olsson skriver vidare: ”Det gör så ont, så ont att måsta fundera på om hela familjen ska kunna få vara med på pappas begravning. Är detta ens möjlig att den närmaste familjen inte ska få säga hejdå på ett värdigt sätt. Hur är det möjligt?”

Svaret från Svenska kyrkan

Det var i måndags som regeringen gick ut med nya restriktioner. Från och med den 24 november får max åtta personer delta i allmänna sammankomster. Och en begravning anses vara en allmän sammankomst.

Lisa-Gun Bernerstedt, biträdande avdelningschef på Svenska kyrkan, förklarar för SVT:

– Begravningen kan äga rum med de nya restriktionerna. Men det här är inte lätt, alla anhöriga kommer inte kunna vara med oavsett hur mycket man vill och det är ju fruktansvärt. Men vi tittar på ännu fler digitala lösningar men det är inte alla som vill det. Men det kan vara en möjlighet hos vissa församlingar att erbjuda det.

När SportExpressen når Anna Olsson är hon tydlig med att hon och familjen inte har planerat någon stor begravning, de har tänkt vara 13 personer i en rymlig kyrka. Men det är alltså inte okej enligt de nya restriktionerna.

– Vi kan ha ett otroligt avstånd till varandra och till prästen. Varför är det inte ens ett alternativ? Kyrkan säger att det ska vara åtta personer, punkt. Varför tittar de inte på vad det är för lokal och vad som går att göra just där, så att vi kan få ett fint avsked? Det här är ju ovärdigt, säger Olsson.

– Som det ser ut nu kommer vi kunna vara fyra-fem från familjen som får gå, eftersom kyrkan ska ha sin personal där. Vem väljer man ut då? Vem ska inte få gå? Det går ju inte.

”Det känns så omänskligt”

Hon lider framför allt med sin mamma.

– Hon har levt med honom i 50 år och så får vi inte ens ha en värdig begravning. Hon tycker det är en extremt jobbig situation som är hjärtskärande för oss barn. Vi skulle vilja fokusera på att få ett fint avsked, men nu blir fokus i stället på att vi kanske inte ens kan samla familjen.

– Jag är förvånad över att man inte kan vara mer flexibel i det här läget. Det känns så omänskligt.

Begravningen är planerad till den 26 november, men i skrivande stund är det oklart hur allting kommer att bli.

– Jag hoppas att Svenska kyrkan ser över det här. Det kommer vara många som hamnar i samma situation som oss. Och alla borde kunna få en värdig begravning med sina närmaste, säger Anna Olsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.