Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skidförbundets hårda kritik mot programmet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Niklas Carlsson.
Foto: Nils Petter Nilsson

Kvällens Uppdrag granskning, som handlar om doping, har redan blivit en jättesnackis.

Men nu riktas hård kritik mot programmet.

– Det är känt att instrumentet mätte för högt, säger Rasmus Damgard, läkare och dopingansvarig på FIS, i ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet.

En svensk åkare och flera norrmän pekas ut som dopade i kvällens avsnitt av Uppdrag granskning. Programmet, som redan har blivit en stor snackis, får nu hård kritik av det Svenska skidförbundet. Förbundet menar att programmet bygger sina påståenden på felaktiga antaganden.

– I dag har FIS tillförlitliga mätmetoder med tio gånger högre precision jämfört med de mätningar som gjordes på 90-talet och man har infört personliga blodpass för samtliga aktiva på internationell nivå, säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet, i ett pressmeddelande.

Laborerade med blodmanipulation

Niklas Carlsson säger att svensk längdskidåkning inte har någonting att dölja när det kommer till doping. Men han medger att doping har förekommit.

– Vi vet att ett antal nationer laborerade med blodmanipulation på den tiden och vissa blev också fällda, säger han.

Förbundet säger att programmets påståenden bygger på tester och instrument som var otillförlitliga. Bland annat så kritiserar man omständligheterna kring testerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.