Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skidförbundets hårda kritik mot programmet

Niklas Carlsson.
Foto: Nils Petter Nilsson

Kvällens Uppdrag granskning, som handlar om doping, har redan blivit en jättesnackis.

Men nu riktas hård kritik mot programmet.

– Det är känt att instrumentet mätte för högt, säger Rasmus Damgard, läkare och dopingansvarig på FIS, i ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet.

En svensk åkare och flera norrmän pekas ut som dopade i kvällens avsnitt av Uppdrag granskning. Programmet, som redan har blivit en stor snackis, får nu hård kritik av det Svenska skidförbundet. Förbundet menar att programmet bygger sina påståenden på felaktiga antaganden.

– I dag har FIS tillförlitliga mätmetoder med tio gånger högre precision jämfört med de mätningar som gjordes på 90-talet och man har infört personliga blodpass för samtliga aktiva på internationell nivå, säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet, i ett pressmeddelande.

Laborerade med blodmanipulation

Niklas Carlsson säger att svensk längdskidåkning inte har någonting att dölja när det kommer till doping. Men han medger att doping har förekommit.

– Vi vet att ett antal nationer laborerade med blodmanipulation på den tiden och vissa blev också fällda, säger han.

Förbundet säger att programmets påståenden bygger på tester och instrument som var otillförlitliga. Bland annat så kritiserar man omständligheterna kring testerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.