Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandaltränarens kritik mot Sverige

Kari-Pekka Kyrö.Foto: JAAKKO AVIKAINEN/SCANPIX / SCANPIX SVERIGE AB
Therese Johaug.Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug kom lindrigt undan.

Det menar förra finska förbundskaptenen Kari-Pekka Kyrö som erkände Finlands och Rysslands genensamma dopingprogram under VM i Lahtis 2001.

Efter domen riktar han kritik mot såväl Norge som Sverige. 

Therese Johaug missar OS nästa år efter att ha fått sin avstängd förlängd till 18 månader av idrottens skiljedomstol Cas.

En förkrossad norska mötte därefter pressen.

– Jag känner mig orättvist behandlad, sa hon under en presskonferens. 

I Finland har domen däremot mötts av glädje och den finska stjärnåkaren Aino-Kaisa Saarinen menar att det var "ett bra straff."

"Den så kallade skandi-dopingen"

Nu har även skandaltränaren Kari-Pekka Kyrö uttalat sig om domen. Den tidigare finska förbundskaptenen ledde landslaget under VM i Lahtis 2001. Sju år efter mästerskapet erkände Kyrö att Finland hade ett gemensamt dopingprogram med Ryssland.

Nu gläds han åt att Therese Johaugs straff skärpts.

– Om det hade varit en rysk idrottare så hade de sett det som medveten användning av anabola steroider, utan några förmildrande omständigheter. Domen hade blivit på maximala fyra års avstängning. En finländare hade fått två år och även läkaren hade fått stängts av, säger han till Ilta Sanomat. 

Skandaltränarens kritik mot Sverige

Skandaltränaren riktar också hård kritik mot Sverige. 

– Sedan har vi de här två rackarna, Norge och Sverige. Den så kallade ”skandi-dopingen”. Johaug fick en ordentlig strafflindring och läkaren Fredrik Bendiksen får förmodligen psykoterapi och en blombukett, säger han. 

Direkt efter att skandalen uppdagats tog Fredrik Bendiksen på sig hela skulden och avgick. Men han friades sedermera av Antidoping Norges Påtalsnämnd.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.