”Jag är chockad – är långt över gränsen”

Foto: SVT.
Foto: TOMAS PETTERSSON.
Foto: GIAN EHRENZELLER / AP TT NYHETSBYRÅN

LAHTIS/STOCKHOLM. Herrarnas stafett slutade med tumult.

I kampen om andraplatsen stängde Finlands Joni Mäki ryssen Alexander Bolsjunov – som svarade med att sätta in en våldsam tackling mot finländaren.

– Jag är chockad över vad vi fick se, säger Norges tränare Eirik Myhr Nossum.

Efter händelsen diskades Bolsjunov – men han slipper undan en längre avstängning.

Herrarnas stafett blev som väntat en norsk seger i överlägsen stil. Desto mer händelserikt blev det i kampen om pallplatserna bakom. 

Inför upploppet låg Finlands Joni Mäki tätt före Alexander Bolsjunov. När spurten skulle inledas valde finländaren att kliva in och ta ett spår precis framför skidorna på Bolsjunov – som blev rejält störd och svarade med att svinga med staven mot Mäki.

Spurten slutade med enkel seger för Mäki. Och sen smällde det efter målgång.

Bolsjunov åkte rakt in i finländaren och tacklade omkull honom.

– Bolsjunov bombar ner Mäki! Det där kan bli avstängningar framåt VM. Han kan ju göra illa Mäki, säger expertkommentatorn Anders Blomquist i SVT.

Det tog inte många minuter efter de kaosartade scenerna innan juryn meddelade att Ryssland diskades för osportsligt uppträdande. Men enligt jurychefen Pierre Mignerey kommer bråket inte få några ytterligare följder.

– Han är diskvalificerad från dagens tävling, men riskerar inte att missa några framtida tävlingar. Det enda som kan hända nu är att Ryssland protesterar mot diskningen, de har 48 timmar på sig, säger Mignerey när SportExpressen träffar honom utanför juryrummet på skidstadion i Lahtis.

Bolsjunov kan alltså tävla i Falun nästa helg?

– Yes.

Gjorde Joni Mäki något fel på upploppet, som ni ser det?

– Nej. Han är först in på upploppet och då får han välja vilket spår han vill.

INGEN AVSTÄNGNING. Alexander Bolsjunov är fri att tävla i Falun nästa helg, förklarar jurychefen Pierre Mignerey.

”Inte förvånad att det är Bolsjunov”

Enligt Joni Mäki har har han aldrig varit med om något liknande. Han fick inte heller någon ursäkt för Bolsjunov, som bara flinade efter tacklingen och sen valde att lämna skidstadion utan att prata med någon.

– Jag blev överraskad, jag hade inte väntat mig en hockeytackling. Han missade med staven på upploppet, men träffade i alla fall med tacklingen, säger Joni Mäki med ett uppgivet leende.

Alexander Bolsjunovs beteende fördöms nu av skidvärlden. 

– Jag är chockad över vad vi fick se. Det är långt över gränsen. Liknade mer vad Conor McGregor höll på i natt, säger Norges tränare Eirik Myhr Nossum.

Den norske stjärnan Emil Iversen:

– Jag har bara sett det där på fest hemma i Meråker. Jag fick flashback från det. Men i längdspåret har jag inte varit närheten av att se något sånt i min karriär. Det är pinsamt gjort av Bolsjunov.

Vad hade du gjort om du var Joni Mäki där?

– Dessvärre är jag nog rädd för att jag hade slagit tillbaka. Men Mäki tog det väldigt bra. Jag tror han var väldigt nöjd med det han har gjort och placera Finland tvåa. Det är kul.

”PINSAMT GJORT”. Emil Iversen sågar Bolsjunovs agerande när SportExpressens Tomas Pettersson träffar honom i Lahtis.
Foto: LUDVIG HOLMBERG.

Pallplatsen var de finska herrarnas första i stafett på 21 år i världscupen.

– Joni hanterade situationen exemplariskt. Men det var riktigt osportsligt av Bolsjunov, säger Finlands storstjärna Iivo Niskanen.

– Jag försökte gå emellan för att skydda Joni (Mäki) om det skulle bli mer bråk.

Pekka Holopainen, krönikör på Ilta-Sanomat:

– Jag är inte förvånad att det är just Bolsjunov som gör en sån här sak. Vi har sett det förut. Han är en extremt dålig förlorare. Och det här var extremt oprofessionellt av honom. Sånt där beteende hör inte hemma i en längdtävling - det där gör man på ishockeyrinken.

Sveriges herrar ställde upp med ett oprövat lag i form av Björn Sandström, Fredrik Andersson, Jens Burman och Jonas Eriksson. Redan på första sträckan tappade herrarna till täten och gick till slut i mål som sexa. 

Det svenska damlaget efter andraplatsen i Lahtis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.