Skandalmannen trea – efter avstängningen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: BERIT ROALD / AFP NTB SCANPIX
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

HOLMENKOLLEN. Den före dopingavstängde ryssen Maxim Vylegzhanin har gjort comeback i världscupen. 

Efter att Cas hävde domen körde Vylegzhanin dagens femmil i Holmenkollen.

Och slutade trea. 

– Han får tävla igen och jag försöker att inte tänka för mycket på det, säger Daniel Rickardsson. 

Maxim Vylegzhanin körde världscuppremiären i Ruka i november men när det var dags för säsongens andra tävling, den i Lillehammer, fick inte ryssen starta. 

Vylegzhanin var tillsammans med bland annat Alexander Legkov under utredning för doping. 

Ryssarna var sedan tidigare livsavstängda för doping av IOK men stängdes efter utredningen av även av Fis resten av säsongen.

Men strax innan OS meddelade idrottens skiljenämnd (Cas) att de de valt att underkänna beslutet i 28 av 43 ryska dopingfallen. CAS menade att IOK inte lagt fram tillräckligt övertygande bevis bland annat för Maxim Vylegzjanin. 

Något OS blev det dock inte för Vylegzjanin men i dag var han tillbaka i världscupen. 

Maxim Vylegzjanin körde femmilen i Holmenkollen och stod för ett starkt lopp när han slutade för segrande Dario Cologna, Schweiz, och tvåan Martin Johnsrud Sundby. 

Daniel Rickardsson, som slutade på elfte plats i femmilen, om Vylegzjanins comeback:

– Vad ska man säga, han får tävla igen och och då är det svårt att ha så mycket åsikter om det, säger Rickardsson och fortsätter. 

– Hans dopingavstängning är hävd och jag försöker tänka att de som beslutar vet vad de gör. Skulle man gå runt att tänka något annat skulle de bli tufft att tävla.

"Han har tävlat lite"

Daniel Rickardsson om Maxim Vylegzjanins tredjeplats i Holmenkollen.

– Det är starkt gjort med tanke på hur lite han har tävlat den här säsongen. Jag gratulerade honom direkt efter loppet, mer än så har vi inte snackat, säger Daniel Rickardsson. 

Maxim Vylegzjanin var nöjd efter dagens femmil.

– Det känns fantastiskt att vara tillbaka och som en revansch. Jag är väldigt nöjd med hur jag presterade i dag med tanke på hur min säsong sett ut, säger Vylegzjanin. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.