Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska stoppa avhoppen – gör om Tour de Ski

Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Nästa säsong kommer Tour de Ski inte att avslutas med en jaktstart – i stället blir den sista etappen med den spektakulära klättringen uppför Alpe Cermis en masstart.

Förslaget har tidigare sågats av Charlotte Kalla.

Internationella skidförbundet (Fis) beslutade om förändringen på sin kongress i Dubrovnik, uppger NRK. Men förslaget med masstart i stället för jaktstart har tidigare sågats av Charlotte Kalla, som själv vann tävlingen 2008 efter ett imponerande ryck på den sista etappen.

– Det känns tråkigt om man först när man har gått i mål ska kunna utse vem som vinner hela touren. Det har verkligen varit tourens signum att först uppför Alpe Cermis är vinnaren av touren, det har varit en del av spänningen, sade hon nyligen till TT.

Holmenkollens femmil görs om från 2021

Ändringen är ett försök att locka de bästa åkarna att fullfölja tävlingen och dessutom skapa mer dramatik på slutet än vad som varit fallet de senaste åren.

Framför allt under mästerskapsår brukar många av stjärnorna avstå Tour de Ski för att prioritera VM eller OS.

Fis beslutade också att Holmenkollens femmil från och med 2021 körs med intervallstart. Något norska åkare har önskat länge enligt Norges representant i längdkommittén Åge Skinstad.

– Med tanke på att det brukar ta 25–30 minuter att åka 10 kilometer på femmilen så kommer det vara skidåkare i spåret hela tiden. Upplevelsen inne på stadion kommer att bli bra tror jag, säger han till tidningen VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.