Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ska inte sticka under stol med att jag vill ha ett guld”

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Fyra paralympiska medaljer fördelat på två silver och två brons är hans facit.

Men 2018 är året då Zebastian Modin, 23, ska skida hem ett efterlängtat guld i Pyeongchang.

– Jag kan inte sticka under stol med att jag verkligen vill ha ett guld, säger Zebastian Modin.

Inför Paralympics är Zebastian Modin ett av Sveriges stora medaljhopp.

23-åringen har deltagit i de två senaste paralympiska spelen där han plockat hem två silver och två brons i klassen för synskadade.

Men siktet är inställt på guld i Pyeongchang. Inför spelen gick han in i en intensiv träningsperiod tillsammans med guiden Johannes Andersson.

– Jag försöker ha en liten träningsperiod inför spelen. Samtidigt vill man inte sjunka för lågt heller. Jag vill ändå hålla en bra känsla hela vägen in till spelen och känna att man inte är så långt borta från toppformen, säger Zebastian Modin.


LÄS MER: Allt du behöver veta om Paralympics 2018 


Han beskriver samarbetet med guiden Johannes Andersson som viktigt. På träningarna gnuggar de detaljer som måste sitta när det är dags för tävling.

– Vi tränar mycket tillsammans. Det är väldigt viktigt. Och det går bra, vid tävlingssituationer sedan är det viktigt att man åkt mycket tillsammans för att veta vad som gäller, hur vi ska göra och så där. För att kunna tävla bra krävs det mycket träning.

Hur viktigt är det att guiden är en bra skidåkare?

– De måste vara mycket bättre än mig.

Vid OS i Sotji 2014 kammade Zebastian Modin hem ett silver i mixedstafetten tillsammans med Helene Ripa. Men det samarbetet kommer vi inte få se prov på i Pyeongchang sedan Ripa avslutat sin elitsatsning inom längdskidåkningen.

– Det är tråkigt, men jag känner väl att man inte kan göra något. Hon kan ju inte hålla på med det här bara för en tävling. En idrottssatsning är upp till var och en och är man inte sugen ska man inte göra det.

Zebastian Modin tävlar i både längdåkning och skidskytte. Han beskriver sig själv som en "alldeles för dålig skytt" för att aspirera på några topplaceringar i den grenen.

– Jag är absolut bäst på längdskidor. Egentligen är jag en alldeles för dålig skytt, men jag gör det för att få tävla mer. De flesta kör både längd och skidskytte, säger han.

Men han tänker sig en satsning på skidskytte i fortsättningen.

– På lång sikt skulle jag vilja bli bättre på skidskytte så klart, men jag har inte tagit det steget än. Jag gör det mest för att få in fler tävlingar när jag ändå är borta. 

Har du någon som hjälper dig med skyttet?

– Jag har lite hjälp, men jag skulle behöva ännu mer. 

Blev fyra på 20 kilometer

Efter två paralympiska spel utan en guldmedalj runt halsen är målsättningen klar. Han vill inte lämna spelen utan en guldmedalj.

I distansloppet över 20 kilometer fritt i klassen för synskadade missade Modin pallen med 4,5 sekunder och slutade på fjärdeplats. Ny chans till det efterlängtade guldet på sprinten som avgörs natten till onsdag svensk tid.

– Det blir ju så klart tuffare för varje år, konkurrensen hårdnar och alla blir bättre. Nivån ökar. Men det är klart, jag har ju två spel utan guld... Jag ska inte sticka under stol med att jag verkligen skulle vilja ha ett guld. Så är det ju, säger Zebastian Modin.


"Det känns mer som Hammarby..."

Zebastian Modin är stenhård djurgårdare och följer klubben på nära håll.

– Jag har säsongkort. Det är jätteviktigt för mig: klubben, kompisarna och allt runtomkring. Det är något jag tänker på och har i huvudet varje dag på något sätt.


Till säsongen 2018 har Djurgården kvalificerat sig för spel i Europa League efter tredjeplatsen i allsvenskan.

– Jag kommer definitivt åka på någon eller några matcher i Europa. Det är planen.


Vad gör Zebastian Modin om Djurgården vinner SM-guld 2018? Badar på Sergels torg?

– Äh, det känns mer som Hammarby att hålla på och bada. Men någonting ska jag nog hitta på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.