Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAYFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAYFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

”Ska inte sticka under stol med att jag vill ha ett guld”

Publicerad

Fyra paralympiska medaljer fördelat på två silver och två brons är hans facit.

Men 2018 är året då Zebastian Modin, 23, ska skida hem ett efterlängtat guld i Pyeongchang.

– Jag kan inte sticka under stol med att jag verkligen vill ha ett guld, säger Zebastian Modin.

Inför Paralympics är Zebastian Modin ett av Sveriges stora medaljhopp.

23-åringen har deltagit i de två senaste paralympiska spelen där han plockat hem två silver och två brons i klassen för synskadade.

Men siktet är inställt på guld i Pyeongchang. Inför spelen gick han in i en intensiv träningsperiod tillsammans med guiden Johannes Andersson.

– Jag försöker ha en liten träningsperiod inför spelen. Samtidigt vill man inte sjunka för lågt heller. Jag vill ändå hålla en bra känsla hela vägen in till spelen och känna att man inte är så långt borta från toppformen, säger Zebastian Modin.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Paralympics 2018 

 

Han beskriver samarbetet med guiden Johannes Andersson som viktigt. På träningarna gnuggar de detaljer som måste sitta när det är dags för tävling.

– Vi tränar mycket tillsammans. Det är väldigt viktigt. Och det går bra, vid tävlingssituationer sedan är det viktigt att man åkt mycket tillsammans för att veta vad som gäller, hur vi ska göra och så där. För att kunna tävla bra krävs det mycket träning.

Hur viktigt är det att guiden är en bra skidåkare?

– De måste vara mycket bättre än mig.

Vid OS i Sotji 2014 kammade Zebastian Modin hem ett silver i mixedstafetten tillsammans med Helene Ripa. Men det samarbetet kommer vi inte få se prov på i Pyeongchang sedan Ripa avslutat sin elitsatsning inom längdskidåkningen.

– Det är tråkigt, men jag känner väl att man inte kan göra något. Hon kan ju inte hålla på med det här bara för en tävling. En idrottssatsning är upp till var och en och är man inte sugen ska man inte göra det.

Zebastian Modin tävlar i både längdåkning och skidskytte. Han beskriver sig själv som en "alldeles för dålig skytt" för att aspirera på några topplaceringar i den grenen.

– Jag är absolut bäst på längdskidor. Egentligen är jag en alldeles för dålig skytt, men jag gör det för att få tävla mer. De flesta kör både längd och skidskytte, säger han.

Men han tänker sig en satsning på skidskytte i fortsättningen.

– På lång sikt skulle jag vilja bli bättre på skidskytte så klart, men jag har inte tagit det steget än. Jag gör det mest för att få in fler tävlingar när jag ändå är borta. 

Har du någon som hjälper dig med skyttet?

– Jag har lite hjälp, men jag skulle behöva ännu mer. 

Blev fyra på 20 kilometer

Efter två paralympiska spel utan en guldmedalj runt halsen är målsättningen klar. Han vill inte lämna spelen utan en guldmedalj.

I distansloppet över 20 kilometer fritt i klassen för synskadade missade Modin pallen med 4,5 sekunder och slutade på fjärdeplats. Ny chans till det efterlängtade guldet på sprinten som avgörs natten till onsdag svensk tid.

– Det blir ju så klart tuffare för varje år, konkurrensen hårdnar och alla blir bättre. Nivån ökar. Men det är klart, jag har ju två spel utan guld... Jag ska inte sticka under stol med att jag verkligen skulle vilja ha ett guld. Så är det ju, säger Zebastian Modin.

 

"Det känns mer som Hammarby..."

Zebastian Modin är stenhård djurgårdare och följer klubben på nära håll.

– Jag har säsongkort. Det är jätteviktigt för mig: klubben, kompisarna och allt runtomkring. Det är något jag tänker på och har i huvudet varje dag på något sätt.

 

Till säsongen 2018 har Djurgården kvalificerat sig för spel i Europa League efter tredjeplatsen i allsvenskan.

– Jag kommer definitivt åka på någon eller några matcher i Europa. Det är planen.

 

Vad gör Zebastian Modin om Djurgården vinner SM-guld 2018? Badar på Sergels torg?

– Äh, det känns mer som Hammarby att hålla på och bada. Men någonting ska jag nog hitta på.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag