Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Sjukt klantigt – hon förtjänar att straffas"

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARIUS SIMENSEN / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug väntar på sin slutgiltiga dopingdom.

Marcus Hellner tycker synd om norskan och tror på hennes story.

Men:

- En sjukt klantig grej. Hon förtjänar att straffas, säger han i en intervju med NSD.

13 månaders avstängning.

Det är domen som Therese Johaug fick av Norska Domsutvalget efter att ha använt en läppsalva som innehöll anabola steroiden Trofodermin. 

Internationella skidförbundet ansåg straffet för milt och överklagade till skiljedomstolen Cas. I nästa vecka väntas nya förhör och senare i sommar kommer domen som avgör om norskan kan ställa upp i OS i Pyeongchang. OS-elden tänds den 8 februari nästa år.

– Jag hoppas bara att det här ska få ett slut. Att Therese ska få ett definitivt besked så att hon har något att hänga upp sin tillvaro på. den här ovissheten måste ju ha varit svår att leva med, sa Anna Haag under fredagen.

"Tror inte det skulle kunna hända i Sverige

Marcus Hellner ger i dag sin syn på hela Therese Johaug-härvan i en intervju med NSD.

– Jag tycker synd om henne och tror på hennes story om att det var ett misstag. Det är jäkligt tråkigt och olyckligt. Samtidigt har hon haft ett otillåtet medel i sig och förtjänar att straffas, säger han till tidningen.

– Det måste vara en mardröm för henne, men jag tycker att det är en sjukt klantig grej. Både av henne och av läkaren. Jag tror inte att det skulle kunna hända oss i Sverige.

Marcus Hellner förklarar varför.

– Skulle jag ha använt en sån där kräm så hade vi tillsammans i laget och med landslagsläkaren satt oss ner tillsammans och kollat upp den. Man tar inte in ett helt nytt preparat och sen bara slänger förpackningen, det finns inte i rutinerna. Jag tror att storyn stämmer, men det är väldigt klantigt. Sen att jag tycker synd om henne och det är tråkigt spelar ingen roll, det finns regler att följa, säger han till NSD.

Marit Björgen paranoid efter Johaug-domen

Therese Johaugs dopingavstängning har naturligtvis påverkat hela det norska skidlandslaget.

Skiddrottningen Marit Björgren dubbelkollar till och med sonen Marius rumpsalva innan användning.

– Jag använder den ju inte själv. Men det räcker med att jag har ett sår på fingret och det blir samma sak som Therese och läpparna, säger Björgen till NRK. 

– Jag måste säga att jag har blivit lite paranoid. Jag tar till och med bilder av produkter jag hittar på nätet som det står att de inte finns på Wadas lista, så att jag har för säkerhets skull.


DETTA HAR HÄNT

4 september 2016: 

Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: 

Johaug dopingtestas.

4 oktober: 

Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: 

Dopingfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopingfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. Tidigare stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: 

Johaug stängs under utredning av i två månader av Antidoping Norge.

29 november: 

Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december: 

Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26–27 januari 2017: 

Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: 

Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.

13 februari: 

Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari:

 Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

7 mars: 

Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

4 maj: 

Cas utser Eren Romano F. Subiotto till tredje och sista domare i förhandlingarna. Johaug har tidigare valt amerikanen Jeffrey G. Benz som sin domare i målet, medan Fis valde finländare Markus Manninen.

15 maj: 

Cas bekräftar att Johaug ska förhöras den 6 juni.

30 maj:

 Johaug lämnar in en motöverklagan till Cas – i hopp om att bli helt frikänd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.