Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sju bojkottade loppet – på grund av Johaug

Följ sporten i Expressen TV.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Therese Johaugs inträde i friidrottsvärlden har blivit en kontrovers i Norge.

NRK rapporterar att flertalet utövare valde att bojkotta norska mästerskapen för att slippa bli krossade av skidstjärnan.  

Therese Johaug är van vid att dominera distanslopp – men vem kunde ana att hon skulle vara lika överlägsen utan skidor på fötterna?

10 000 meter i norska mästerskapen var Johaugs första friidrottstävling någonsin. Det slutade i guld för 31-åringen, som var flera minuter snabbare än resten av startfältet.

Johaug krossade motståndet

Runa Skrove Falch slutade på tredje plats i loppet. Hon var en av sju som sprang – ytterligare sju löpare var anmälda men tackade nej i sista stund.

– Jag tror att det var flera som kände att det skulle bli bråk om Johaug kom och tog guldet. Så vet jag att många kände, säger Falch till NRK.  

Enligt Falch är det en person som bidrar mer än andra till att skapa negativ uppmärksamhet kring löparna som blivit slagna av Johaug: Ingrid Kristiansen.

Kristiansen, 63, är en av norsk friidrotts stora genom tiderna och har vunnit VM-guld samt slagit flera världsrekord. Hon beskrev nivån på NM som ”tragisk” när Johaug vann överlägset.

”Man kan låta sig provoceras”

Falch ger inte mycket för Kristiansens inspel. 

– Först och främst tänker jag att det är ganska typiskt Ingrid att säga nåt sånt. Hon menar säkert väl och har mycket att säga, men frågan är om hennes sätt att dra i gång debatten är så konstruktivt. Man kan le av det eller låta sig provoceras. Jag väljer att inte låta mig provoceras, säger hon. 

Falch får medhåll av manlige långdistanslöparen Marius Vedvik. 

– Folk funderar på att ställa upp, och så läser de sånt och orkar inte, för det blir bara dålig publicitet, säger han.