Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Sett det på Google, men han är inte min pappa”

Här rätar Linn Svahn ut alla frågetecken om namnförvirringen.
Linn Svahn.
Foto: Östersunds SK.
Gunde Svan.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Linn Svahn.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Gunde Svan.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

DAVOS. Seger i världscupdebuten för Linn Svahn, 20.

Och vi kan reda ut en sak direkt: Nej, hon är inte släkt med Gunde Svan.

– Det är många som frågar det, säger Svahn.

Ett nytt ansikte fanns med i Sveriges trupp under världscuptävlingarna i Davos.

Linn Svahn imponerade stort i den nationella premiären i Gällivare (tvåa i sprinten) och dominerade sen totalt i den skandinaviska cupen i Idre förra helgen (etta i sprinten och etta i distansloppet). Nu får hon chansen på den stora scenen.

Men vem är hon egentligen? Vi låter henne svara på det själv.

– Jag är nyss fyllda 20 år, en ungtupp. En ganska snabb skidåkare. Och en vinnarskalle, jag tycker om att tävla, säger Svahn som alltså inte är släkt med Gunde Svan.

– Nej, men jag förstår att folk frågar. Jag har sett några gånger att det kommit upp som förslag på Google: ”Linn Svahn pappa”. Men nej, Gunde Svan är inte min pappa.

Linn Svahn inför debuten

Hur känns det att göra världscupdebut?

– Det är kul! Jag fick åka i den nationella kvoten i Falun förra året, men jag har aldrig tidigare fått åka i landslagsdress på världscupnivå. Men… jag känner mig trygg med den form jag är i. Sen får vi se hur långt det räcker.

Vad ska vi förvänta oss egentligen?

– Jag har väldigt höga förväntningar själv, samtidigt som jag är ödmjuk i att det är min första riktiga världscuptävling. Vi får se om jag lever upp till mina egna krav.

Det är en speciell bana här i Davos och vi är på hög höjd. Har du fått några tips från de andra om hur man ska hantera förutsättningarna?

– Nej, jag har väl mest kollat själv vad jag tror är de viktiga nycklarna. Sen tror jag bara det gäller att göra sitt bästa. Jag har ändå åkt skidor ganska många gånger, så fort som möjligt, A till B, och det är inget annat här även om det är hög höjd och världscupstatus.

– Det handlar bara om att åka så fort som möjligt.

Och fort åkte Linn Svahn. Fortare än alla andra.

I finalen svarade 20-åringen för ett superryck där hon hängde av både Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla. De två sprintgiganterna hade sedan ingen chans på upploppet och Svahn kunde gå in över mållinjen först av alla.


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

LÄS MER: Tour de ski 2019/2020 – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.