Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ser mig som en skit, som en bråkmakare"

Foto: Expressen
Ernst Lersveen har ställt många obekväma frågor till norska landslaget efter dopingrubrikerna.
Foto: TV2.
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

VAL SENALES.

En hel idrott i kris.

Ett norskt landslag i kaos.

Och en aldrig sinande storm av anklagelser.

Men mitt i den höst som färgats svart av gråzoner och en chockerande dopingdom åker de svenska landslagsåkarna vidare i ett orört lugn.

SPORT-Expressens Tomas Pettersson och Nils Petter Nilsson tog kabinbanan upp på en italiensk glaciär för att mäta hur djupt sprickorna nått i skidvärlden 2016.

Här är deras rapport.

Hotel Kurzras, Maso Corto, Val Senales.

– Det där var...speciellt.

Ernst Lersveen skakar på huvudet och ler snett där han sitter på en stol inne i hotellrestaurangen. Några minuter tidigare har Lersveen, mångårig reporterprofil på norska kanalen TV2, just genomfört en intervju med Martin Johnsrud Sundby.

Men denna gång under övervakning.

Under hela intervjun satt norska skidlandslagets pressansvarige Gro Eide intill och filmade Lersveens intervju med Johnsrud Sundby.

– Vi ville ha en inspelning av allt som Johnsrud Sundby sa i intervjun, kommenterar i efterhand Espen Graff, kommunikationschef på Norges skidförbund, till TV2.LÄS MER: Nio händelser som har skakat skidvärldenMöjligen är det ingen slump att just Ernst Lersveens intervju filmas. Han har under hela sommaren och hösten varit den norske journalist som ställt de allra mest raka och obekväma frågorna runt skandalerna som skakat norsk längdåkning.

– De ser mig som en skit, som en bråkmakare, som en djävul. Jag har ställt för många frågor de inte tycker om, säger Lersveen.

Den lilla historien om intervjun kan möjligen ses som en enskild händelse. Men den kan också ses som bara ännu ett tecken på det klimat som råder inom norsk längdåkning just nu.Efter de norska dopingskandalerna är superstjärnan Petter Northug inte längre den som är i fokus. Northug som åter valt att stå utanför det norska landslaget.
Foto: Nils Petter Nilsson.
En rekordliten svensk trupp i form av Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Jennie Öberg laddar upp i Val Senales.
Foto: Nils Petter Nilsson
Gasmasker är en vanlig syn bland de finska landslagsåkarna under träningspassen uppe på glaciären.
Foto: Nils Petter Nilsson.
TV2-reportern Ernst Lersveen övervakas och filmas numera av norska landslagets pressansvarige när han intervjuar Martin Johnsrud Sundby.
Foto: TV2
Den norske världsettan Martin Johnsrud Sundby måste ladda om efter en sommar där han har dömts för doping då han felaktigt använt en astmamedicin.Sundby blev i samband med detta av segern i Tour de ski och totala världscupen från säsongen 2014/2015.
Foto: Expressen

Pressat.

Ängsligt.

– Och med ett väldigt stort kontrollbehov, säger Ernst Lersveen.

Varför?

– Norsk längdåkning har haft medvind år efter år efter år. Men nu blåser det plötsligt motvind. Och då vet de inte riktigt vad de ska göra.

Lersveen fortsätter:

– Det har utvecklats en självgodhet som jag tycker är allvarlig. Och jag tycker så illa om de signaler som nu sänds ut. Att man bara kör vidare på samma sätt. De klarar inte av att se att omvärlden uppfattar allt helt annorlunda.

Illa.

– Ja, de verkar fortfarande tro att det är vi som vet bäst, vi som kan bäst. Och det trots fallen med Sundby och Therese Johaug.Therese Johaugs dopinfall har påverkat uppladdningen i Val Senales en hel del.
Foto: TT

Intervjudagen med det norska herrlandslaget fortsätter på Hotel Kurzras. Man skulle förmodligen mest korrekt kunna beskriva stämningen som reserverad.

Ja, alla ställer upp på intervjuer.

Ja, alla svarar på alla frågor.

Men samtidigt: Det framgår extremt tydligt att samtliga närvarande helst inte skulle vilja behöva säga ett enda ord till om doping, astmamediciner eller nebulisatorer.

Speciellt Martin Johnsrud Sundby.

När han kommer fram till SportExpressens mikrofon är också 32-åringens första ord dessa:

– Jag har absolut mest lust att stå här och prata om träning, idrott och en vinter som kommer med många spännande skidlopp.

Sorry.

– Ja, jag har ju en aning om vad det här kommer att handla om, säger Sundby.

Och så blir det.

Allt under övervakning av pressansvarige Gro Eide som står bakom min rygg under hela intervjun. Men oss filmar Eide faktiskt inte.

Bara tar tid.

Och lyssnar.

* * *

Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby.
Foto: Nils Petter Nilsson.

Glaciären, Val Senales.

Dagarna i Val Senales följer samma mönster för såväl skidåkare som reportrar.

Bagarväckning före solens uppgång.

Vid 08.00 köande vid kabinstationen i Maso Corto.

Sedan en förmiddag uppe i glaciären på 3 000 meters höjd.

Där uppe ser allt ut som under de tidigare fem år jag varit på plats några dagar under oktober. I rätt långsamt tempo skidar åkarna runt, runt på den några kilometer långa slinga som ringlar sig fram över isen från urtiden.

Flera nationer är också som vanligt på plats.

Största truppen?

Norge.

Med Martin Björgen och Martin Johnsrud Sundby i spetsen finns sammanlagt ett 30-tal norska landslagsåkare på plats.

Minsta truppen?

Kazakstan.

Aleksej Poltoranin (fyra världscupsegrar) sliter på i det som denna vecka är ett ensamt enmanslandslag av världsklass.LÄS MER: Almenäs kritik mot Johaug: "Något skumt - det är irriterande"Vill man snabbt få en överblick vad som just nu är hetaste samtalsämnet i skidvärlden brukar ett bra tips vara att följa fotografernas arbete här uppe.

I flera säsonger har de haft ett ständigt fokus på Petter Northug. Men denna gång får den norske superstjärnan glida omkring tämligen ostört.

I stället rasslar det till i kamerahusen varje gång en finsk åkare passerar iförd syrgasmask. Varje gång en norsk åkare stannar till för att lämna blodprov hos lagets fysioterapeut. Varje gång Martin Johnsrud Sundby passerar med bister blick och is i skägget.

Jo, det är nya tider nu.

Även i Sverige.

Det är en rekordliten svensk landslagstrupp på plats den här hösten. Bara tre åkare: Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Jennie Öberg. Bara en tränare: Ole Morten Iversen.

Eller...nä, det finns ju faktiskt en svensk åkare till.

Med sin personlige tränare Magnus Ingesson i hasorna åker Charlotte Kalla varv efter varv uppe på glaciären. Men inte iklädd landslagskläder, i stället en cerisfärgad klubbjacka.

Officiellt står Charlotte Kalla utanför landslaget denna försäsong. Sanningen är väl, för att använda ett slitet ord denna skidhöst, lite mer av en gråzon.

Kalla och hennes lilla team bor visserligen på ett annat hotell än Stina Nilsson & Co. Men det är långt i från stängda skott mellan lägren.

Tisdagskvällen tillbringar Charlotte Kallas team på landslagets hotell där de äter middag och är med i en quiz-tävling skapad av Ida Ingemarsdotter.

– Mitt lag vann. Charlottes förlorade, berättar Stina Nilsson.

Onsdag eftermiddag tillbringar just Nilsson och Jennie Öberg på Kallas hotell, bara för att umgås.

Och i går, lördag, tränade Charlotte Kalla tillsammans med övriga svenskorna i ett intervallpass på rullskidor. Dessutom tillsammans med det norska damlaget.

– Jag har ju saknat Charlotte både som kompis och träningskamrat. Hon är en god vän, därför har det varit kul att vi kunnat ses lite mer här, säger Jennie Öberg.

Rent sportsligt - hur har en försäsong utan Kalla som lokomotiv på varje pass påverkat er andra?

– Det är väl det vi får se till vintern, säger Jennie Öberg.

Finska landslaget tränar i syrgasmasker.
Foto: Nils Petter Nilsson.

Norska landslaget tar blodprover.
Foto: Nils Petter Nilsson

Vad tror du?

– Alltså, det är svårt att veta nu när vi inte haft Charlotte som måttstock. Förut har man ju alltid kunna mäta sig mot henne.

Öberg fortsätter:

– Nu är det lite svårare att veta om vi är tillräckligt bra.

* * *

Uppe på glaciären fortsätter finska åkare att åka omkring i väsande syrgasmasker. I byn nedanför avlöser pressträffarna med Norges åkare varandra där frågor om doping fortsätter att smattra mot Björgen, Sundby och de andra.

Veteranen Astrid Uhrenholdt Jacobsen bryter ihop under flera av sina intervjuer.

– Bara för att man är en offentlig person tål man inte vad som helst. Vi är också bara vanliga människor under våra dräkter, säger Jacobsen till mig.

Tårarna rinner nedanför kinderna på 29-åringen när hon sedan berättar om hur hon upplever Therese Johaugs situation:

För första gången har Kalla “gjort en Northug”, och alltså valt att stå utanför det svenska landslaget under träning.
Foto: Nils Petter Nilsson.

– Det är hemskt att tvingas se en människa jag tycker så mycket om må så dåligt. Men jag kommer att finnas där för henne.

Det finska landslaget har ingen pressdag under vår tid i Val Senales. Men olympiske mästaren Sami Jauhojärvi tackar direkt ja till en intervju - där han går till stenhård attack mot sina norska kolleger.

Jauhojärvi menar att Norge passerat alla gränser när det gäller användandet av astmamedicin - och liknar Sundbys överträdelse med att "köra rattfull".

Men era syrgasmasker då?

– (skratt) Läser vi reglerna så är de inte förbjudna.

SportExpressens intervju med Sami Jauhojärvi går inte obemärkt förbi i Norge. Efter att tidningen Dagbladet återgett Jauhojärvis citat blir de utskällda av såväl norske landslagschefen Vidar Löfshus som Martin Johnsrud Sundby själv.

Och någon dag senare börjar det vibrera även i min telefon uppe på glaciären.

Vidar Löfshus är tydligen inte nöjd med mina krönikor från Val Senales. Landslagschefen föreslår att jag ska granska närmare vad Sverige håller på med i stället för att ständigt kritisera hans Norge.

Jag kunde ha svarat att nationen som fått sina två världsettor avstängda har lite mer att stå till svars för. Att nationen som kontinuerligt låter sina åkare använda en maskin designad för lungsjuka väcker lite mer frågetecken. Att nationen som totaldominerat längdåkningen i flera år också har ett speciellt ansvar för synen utifrån på sin idrott.

Men Löfshus har i och för sig en poäng.

Samtidigt som det stormar runt länder som Ryssland, Norge och Finland är det stilla lugnt och knäpptyst i Sverige.

Är Sverige så mycket bättre? Tänjer inte Sverige på gränserna som alla andra i jakten på genvägar till mästerskapsmedaljer?

Jodå. Garanterat.

– Alla nationer har saker de är duktiga på - men samtidigt saker som andra nationer kan uppfatta som utanför det vanliga. Likt en gråzon, säger den nye svenske damtränaren Ole Morten Iversen.

Okej. Vilka gråzoner rör sig Sverige i då? 

– Det vet jag för lite om. Jag är ju relativt färsk på det här jobbet.

Sedan fortsätter Iversen:

– Men....efter vad jag sett finns det inga gråzoner, eller några etiska gränser som Sverige ens är i närheten av att överträda.LÄS MER: Ryska stödet till Johaug: "Hoppas vi kan fira tillsammans"Under tiden som jag sitter på planet hem till Stockholm från resan till Italien genomför Therese Johaug sin andra presskonferens.

Uppenbarligen missar jag inte så mycket.

Johaug svär sig fortfarande fri från all skuld. Johaug redovisar inga resultat från dopingtestet. Och Therese Johaug anser tydligen fortfarande att om en läkare sagt ok så finns det ingen anledning att själv kolla upp vad hon stoppar i sig.

Men är det verkligen så enkelt? De svenska åkare jag pratade med tidigare i veckan var ju annars extremt tydliga på punkten om det egna ansvaret.

– Jag dubbelcheckar allt själv, sa Charlotte Kalla.

– Det gäller själv att kolla mot Wadas lista. Och det gör jag, sa Jennie Öberg.

– Ja, jag försöker hålla så bra koll jag kan på allt jag stoppar i mig, sa Ida Ingemarsdotter.

Och därför lämnar även den andra av Therese Johaugs presskonferenser mig lätt förvirrad. Och jag är tydligen inte ensam om det.

Vilket leder oss tillbaka till TV2 Norges legendariske skidreporter Ernst Lersveen.

Hur var det för dig? Blev du klokare på Johaugs presskonferens?

– Nej, snarare tvärtom.

Sedan fortsätter Lersveen:

– Allt bara fortsätter. Det tar aldrig slut. Och det är ju också förbryllande: Varför tar det aldrig slut?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.