Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Segraren diskad: ”Ville inte ge oss en chans”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Johannes Eklöf vann distansloppet i Sverigecupen från Bruksvallarna.

Eller?

Han diskades efter att medvetet ha brutit mot reglarna.

– Det är en tydlig signal, säger han.

15 kilometer i den klassiska stilen stod på programmet i Sverigecupen i Bruksvallarna. Det stora samtalsämnet inför loppet? De två stakfria zonerna, så kallade teknikzoner, som arrangören satt ut. Flera åkare strök sig redan under lördagskvällen. 

– Visst var det några som strök sig igår kväll, säger tävlingsledaren Magnus Myhr. 

Johannes Eklöf, från Hallby i Småland, ledde från start till mål. När han kom i mål trodde de flesta att han vunnit loppet, något han direkt dementerade själv. 

– Jag kommer att bli diskad, säger han i SportExpressens sändning. 

Anledningen är att Eklöf, som satsar på långlopp, gick utan fästvalla och stakade sig genom hela loppet, inklusive de stakfria zonerna. Åkarna körde fyra varv på den 3,3 kilometer långa banan, och passerade den stakfria zonen åtta gånger. 

– Det var ganska tydlig signal från tävlingsledningen att de inte ville ha någon stakare. De ville inte ge oss någon chans ens. 

– Jag hade redan ställt in mig på att staka då får jag staka, det är en uppladdning för vår premiär. Inget egentligt statement, jag ville bara ha en genomförare. 

”Jag vet inte hur de tänker”

Nils Persson kom sjua i Vasaloppet 2020, hade en tung förra säsong och tänkte starta igång säsongen i Bruksvallarna. Han strök sig under lördagskvällen.

– Jag vet inte hur de tänker, men det är tråkigt, jag ska själv åka Ski Classics och ser det som ett bra tillfälle att tävla här. 

Kan detta göra att man sållar bort långloppsåkare i de nationella tävlingar?

– Ja, det finns en risk att man tappar långloppare som kör traditionella tävlingar, men jag vill bibehålla den klassiska tekniken, jag tränar klassiskt ibland. Men är det nog tuffa banor går det ju fortare att åka diagonal, inget konstigt med det, de flesta världscupbanor går fortare med fäste. 

Förra säsongen vann Max Novak, då stakade han, men gjorde det korrekt och simulerade diagonalåkning genom de stakfria zonerna. 

Vad betyder det här, att en långloppsåkare som stakar har åkt snabbast två år i rad? 

– Det är en stakbarna de har gjort här, de hade kunnat ha femman (en annan slinga) som är betydligt tuffare, då hade man väl antagligen tjänat på att köra fäste, men de valde denna, säger Eklöf. 

– De visste ju hur det skulle gå, det visar att det är en utveckling som är på gång i skidsporten för klassisk skidåkning, det är en brytpunkt. 

Tävlingsledaren: ”Då finns det andra tävlingar”

Tävlingsledaren Magnus Myhr är kluven till kritiken från åkarna. 

– Både ja och nej, jag som arrangör arrangerar en klassisk tävling. Då säger vårt regelverk som är sanktionerat av FIS (internationella skidförbundet) att vi ska ha teknikzoner, då är det bara att köra. Då villl vi ha ett klassiskt lopp också, sedan också, för en del passat det inte, då finns det andra tävlingar. 

Kan du förstå att det finns vissa som tycker att det är fel med stakfria zoner? 

– FIS satte den regeln för x antal år sedan för att bevara den fina klassiska åkningen, för att bedöma vem som är bäst på stakning, diagonal och utför, du ska har alla tekniker på ett och samma lopp, vem som är det kompletta klassiska åkaren. 

Kan detta göra att man sållar bort långloppsåkare från traditionella tävlingar i framtiden? 

– Det finns ju långlopp också, de får välja vilken tävling de ska åka. Anmäler de sig och ska köra klassisk distans så måste de fatta, det är ju inte långlopp. Det är en no brainer. 

Segrade gjorde istället Gustav Eriksson från IFK Mora.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.