Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte på det här sättet jag hade velat vinna”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Helgens världscuptävlingar i Quebec ställs in.

”Vi sätter hälsan och välmåendet främst”, skriver internationella skidförbundet (Fis) i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att Linn Svahn vinner den totala sprintcupen.

– Det känns hur häftigt som helst. Men det var inte på det här sättet jag hade velat vinna, säger Svahn när SportExpressen når henne.

Det har varit några märkliga dygn i skidvärlden.

Med 48 timmar kvar till världscupavslutningen i Quebec hade en rad landslag meddelat att de inte tänkte ställa sig på start, på grund av spridningen av coronaviruset. Det handlade bland annat om Sverige, Norge, Kanada, USA, Tjeckien, Storbritannien, Tyskland och Finland.

Trots det meddelade Fis att tävlingarna skulle bli av.

Det innebar att Linn Svahn riskerade att gå miste om segern i den totala sprintcupen. Två av hennes främsta rivaler hade nämligen valt att stanna kvar i Quebec och var redo att tävla: Anamarija Lampic från Slovenien och Natalja Neprjajeva från Ryssland.

Svahn vinner sprintcupen

Men nu gör alltså Fis en helomvändning. Tävlingarna ställs in – och Linn Svahn tar hem sprintcupen.

”På grund av det fortsatta utbrottet och spridningen av coronaviruset samt de nya reserestriktionerna har tävlingarna i Quebec ställts in. Vi sätter hälsan och välmåendet hos idrottarna och övriga deltagare samt allmänheten främst”, skriver Fis i ett pressmeddelande.

SportExpressen når Linn Svahn precis efter att hon landat i Sverige och fått beskedet.

– Det är blandade känslor. Jag har lyckats med ett till av målen som jag haft i år, efter Davos bestämde jag mig för att köra för totalsegern. Att lyckas med det känns hur häftigt som helst. Men det var kanske inte på det här sättet jag hade velat göra det på, säger Svahn.

Hur var det i Quebec, när ni skulle åka hem? Det var ju innan tävlingarna var avblåsta…

– Jag tycker det var jobbigt. Det var en tomhet både över att möjligheten att köra om sprintcupen rann mig ur händerna och att säsongen var slut. Samtidigt var det ett beslut som jag inte kunde påverka. Och jag tycker det ändå var ett vettigt beslut som ledningen tog. Oavsett om jag skulle ha tappat cupen på grund av det så känns det ändå tryggt att skidförbundet värnar om oss som personer mer än som idrottare.

Hade du koll på att Lampic och Neprjajeva var kvar i Quebec?

– Ja, det visste jag. Men sen visste jag inte vad som skulle ske under de kommande timmarna. Det var många lag som åkte hem…

FAKTA: Så slutar damernas sprintcup

1) Linn Svahn, Sverige 509 poäng

2) Jonna Sundling, Sverige 486 poäng

3) Anamarija Lampic, Slovenien 472 poäng

4) Natalja Neprjajeva, Ryssland 358 poäng

5) Maiken Caspersen Falla, Norge 351 poäng

Hyllas av SVT-experten

Sen tidigare har de även meddelat att tävlingarna i Minneapolis och Canmore är inställda. Inget av de sex planerade loppen i världscupavslutningen i Nordamerika blir alltså av.

Säsongen är därmed över.

När vi summerar vintern är Linn Svahn det stora utropstecknet i världscupen. När säsongen startade var 20-åringen inte ens med i det svenska A-landslaget, utan tillhörde utvecklingslaget, och under de två första världscuphelgerna var hon petad från den svenska truppen.

Det var först i Davos hon fick chansen och då vann hon direkt. Efter det tog Svahn ytterligare två segrar och en tredjeplats.

– Jag kan inte se ett liknande genombrott, säger experten Mathias Fredriksson till SVT.

– Det är helt unikt att i direkt kliva in och vinna, från att vara relativt okänd. Om du hade frågat mig vem som skulle vinna i december hade jag aldrig sagt Linn Svahn. Men nu känns det inte alls konstigt.

Linn Svahn ser nu fram emot lite ledighet. Med betoning på lite.

– Jag ska nog ta två dagar nu och slappna av rejält. Sen ska jag upp på hästen igen och bara jobba vidare. Jag kommer inte ligga på soffan.

Du spänner bågen rejält inför nästa säsong?

– Ja.

Hur sprintcupen slutade på herrsidan? Johannes Hösflot Kläbo tog hem segern. Han riskerade precis som Linn Svahn att bli omkörd av flera rivaler den här helgen, om Fis inte hade stoppat tävlingarna.

Norrmannen har dock svårt att glädjas.

– Det är tråkigt att se hur Fis håller på och hur lång tid det tog innan de insåg allvaret. De prioriterar sina tävlingar före liv och hälsa, i alla fall i förstaläget. Det är rakt igenom förkastligt, säger Kläbo till NRK.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.