Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöström sågar Johaug – köper inte ursäkten

Sarah Sjöström kritiserar Therese Johaug.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Hon köper inte norskans ursäkt.
Foto: HEIKO JUNGE/AP/TT NYHETSBYRÅN
Sarah Sjöström.
Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN

Therese Johaug skyllde på sin läkare Fredrik Bendiksen efter att hon åkt fast för doping.

Svenska simstjärnan Sarah Sjöström köper inte ursäkten.  

– Det är ju mitt eget ansvar, säger hon i SVT:s årskrönika.

Att den norska skidstjärnan Therese Johaug har stängts av för doping har knappast undgått någon. 

I augusti fastställdes skiljedomstolen CAS domen som slog fast en avstängning på totalt 18 månader – och därmed missar Johaug OS i Pyeongchang. 

Therese Johaug lade skulden på sin läkare Fredrik Bendiksen som ska ha rekommenderat salvan.

Sarah Sjöströms kritik mot Johaug

Den stora frågan har hela tiden handlat om Johaugs eget ansvar – och en av dem som försvarat norskan är hennes landslagskollega Marit Björgen. 

– Om vi behöver ta en medicin, frågar vi läkaren om den står på Wadas lista. När läkaren säger att den inte gör det, då litar man på det. SÅ har det alltid fungerat, under mina 20 år i landslaget, säger Marit Björgen i den norska dokumentären "Therese Johaug – chocken", säger hon i dokumentären "Therese Johaug – chocken".

Men den svenska simstjärnan Sarah Sjöström köper inte norskans ursäkt. 

– Jag försöker vara väldigt noggrann. Man kollar så klart med sin landslagsläkare, men även om landslagsläkaren säger att det är OK så kollar man ju upp det. För det är ju mitt eget ansvar, säger hon i SVT:s årskrönika. 

Daniel Ståhl: Det är atletens ansvar

Friidrottsstjärnan Daniel Ståhl håller med Sjöström och påpekar vikten av idrottarens eget ansvar. 

– Johaug är en fantastisk idrottskvinna. Men det är fortfarande atletens ansvar – oavsett om det är salva, solkräm, Alvedon eller vilket kosttillskott som helst så ska man som atlet kolla upp det direkt. Och skicka in det till ett labb och kolla att det är OK. Jag tar ju inga kosttillskott, jag äter ju bara husmanskost – köttbullar och potatis, säger han i programmet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.