Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen om kaoset: Hotade avgå i protest

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikard Grip.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Karin Ersson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lars Selin.Foto: BILDBYRÅN

FALUN. Det har ryktats om extrem turbulens inom Svenska skidförbundet. Om att de båda landslagscheferna hotat säga upp sig i protest.

Men varför har varit höljt i dunkel.

Tills nu.

SportExpressen kan i dag avslöja sanningen bakom kaoset.

– Jag vill vare sig bekräfta eller dementera era uppgifter, säger förbundsdirektören Ola Strömberg.

Landslagsveteranen Teodor Peterson lutar sig mot sina stavar i grässlänten inne på Lugnets skidstadion i Falun.

– Hur året varit? Det är klart att det inte varit en optimal situation för alla, säger sprintspecialisten.

Nej, det är nog ingen överdrift.

Den interna stormen startade i våras direkt efter förra säsongen - och innan den bedarrade i höstas hade fyra tunga namn lämnat förbundet.

Mer exakt längdchef Johan Sares (sparkad), landslagschef Rikard Grip (sparkad), nye landslagschefen Jonas Peterson (sparkad) och vallachefen Urban Nilsson (slutade på egen begäran).

Landslagets fixstjärna Charlotte Kalla är en av många åkare som reagerat starkt på ledarcirkusen det senaste åren. Exempelvis efter att det stod klart att Jonas Peterson sparkats.

– Jag blev chockad. Och jag känner mig ledsen över att Jonas inte finns med som landslagschef längre, sa Kalla till SportExpressen i september. 

Utåt sett verkade dock allt ha lugnat ner sig när den nya säsongen startade i slutet av november.

Men så var inte fallet.

– Jag kan väl säga att vi hoppade in i augusti och det var en väldigt turbulent period.  Och den försvann inte efter att vi börjat, säger Lars Selin.

Orsaken till kaoset

Det var Selin som tillsammans med Karin Ersson blev akutlösningen i den plötsligt vakanta rollen som landslagschef.

Det är redan klart att ingen av dem fortsätter i den positionen efter säsongen.

Men faktum är att såväl Karin Ersson som Lars Selin hotade att hoppa av i protest som landslagschefer även mitt under den nu pågående säsongen.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Det var SVT Sport som först berättade om Selin och Erssons agerande - men utan att slå fast vad som utlöste landslagschefernas abrupta protestaktion.

Men med hjälp av flera insatta källor kan nu SportExpressen avslöja orsaken till bråket som var nära att haverera landslagsorganisationen.

Mer exakt: Rikard Grips namn.

Den förre landslagschefen fick alltså sparken i våras efter en konflikt med dåvarande längdchefen Johan Sares - men Grip har fortfarande ett starkt stöd i delar av organisationen.

Nämnde Grip - då kom protesterna

Men när förbundsdirektören Ola Strömberg för en tid sedan lyfte Grips namn under rekryteringsprocessen till ny längdchef utbröt ett mindre kaos.

Ola Strömbergs förslag var att förutsättningslöst kontakta Grip i ärendet - men det fick Lars Selin och Karin Ersson att agera. 

Om Strömberg skulle kontakta Grip skulle de hoppa av i protest.

– Jag vill inte säga vare sig bu eller bä om det. Men...jag kan väl säga att det är många saker vi haft funderingar runt under året, säger Karin Ersson.

Varför vill du inte bekräfta vad allt handlade om?

– Det blir helt enkelt för internt. 

Karin Ersson fortsätter:

– Men jag kan bekräfta att det varit rörigt och att vi upplever att vi inte haft det stöd som vi behöver ha i olika saker.  

Även Lars Selin väljer att vara ytterst försiktig i sina kommentarer.

– Jag vill inte kommentera om det handlade om Grip eller inte. Det får Ola Strömberg göra, det är ju han som drivit den rekryteringsprocessen. Det är hans beslut i så fall, säger Selin.

Sprickan som delar skidförbundet

Landslagschef Selin säger sedan:…

– Vi hade en del interna diskussioner, och under några dagar var det turbulent. Men...så långt som att vi hotade att hoppa av vill jag nog inte dra det.

SportExpressens uppgifter är dock glasklara på den punkten.

– Jag vill inte bekräfta eller dementera era uppgifter, faktiskt, säger förbundsdirektören Ola Strömberg.

Varför inte?

– Det är många olika åsikter när en ny chef ska rekryteras. Men jag får inte säga exakt vad folk sa - eller inte sa - under den processen. För det är interna frågor. 

Enligt SportExpressens källor har behandlingen av Rikard Grip delat förbundet i två läger: De som står bakom Grip och vill ha honom tillbaka - och de som stöttar Johan Sares beslut.

Själv jobbar Rikard Grip nu sedan i höstas på Sveriges Olympiska kommitté i rollen som ”chef för OS-förberedelser”. 

Är du överraskad att landslagscheferna reagerade så starkt när ditt namn kom upp i rekryteringsprocessen av ny längdchef?

– Jag har inga kommentarer till det. Det viktigaste är att de får lugn och ro, jobba för att sätta en framtida organisation och struktur. För kompetens finns i skid-Sverige, säger Rikard Grip,

Om du blivit erbjuden jobbet som ny längdchef - hade du tackat ja?

– Det är en hypotetisk fråga. Jag jobbar på SOK och trivs bra där.

Den 17 januari blev det officiellt att Daniel Fåhraeus från Piteå blir Svenska skidförbundets nye längdchef.

Förklaringen bakom mysteriet: ”Måste sett konstigt ut”

Calle Halfvarsson försvann mitt under loppet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.