Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man måste ta avstånd från sådana människor”

Tour de skis sista Skidsnack – alla snackisar från tävlingen
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: HEIDI KOIVUNEN / HEIDI KOIVUNEN/IBL ALL OVER PRESS FINLAND
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Anna Dyvik är tillbaka i världscupen för första gången på tio månader. 

25-åringen är själv överraskad av beskedet.

– Jag visste typ inte ens att den här tävlingshelgen fanns, säger Dyvik. 

Therese Johaug krossar allt motstånd uppför slalombacken Alpe Cermis och tar hem Tour de ski. Norskan är jublande glad när hon korsar mållinjen – men frågan är om vi inte hittar förra helgens lyckligaste skidåkare i norska Nes. 

Den svenska skidtalangen vinner det skandinaviska cuploppet över tio kilometer i klassisk stil, och efteråt känner hon sig ”töntig som är så glad och gråtig”. 

Dyviks känslostorm är naturlig för de som känner till hennes bakgrund. Svenskan vann tre VM-guld som junior, fick chansen i världscupen som 21-åring och tog sig till sprintsemifinal i OS-debuten för två år sedan. Sedan något år tillbaka har dock varken formen eller resultaten varit på Dyviks sida, och 25-åringen menar att hon tvivlat på sig själv. 

”Har verkligen längtat”

Men nu är Dyvik tillbaka i världscupsammanhang – för första gången på tio månader. Hon är uttagen till helgens tävlingar i tjeckiska Nove Mesto. 

– Det känns verkligen jättekul. Jag har verkligen längtat efter det här, säger Dyvik, som samtidigt är förvånad över att det är just nu hon får chansen. 

Det är nämligen två distanstävlingar som väntar i helgen – Dyvik har gjort sina bästa tävlingar i sprint. 

– Jag visste inte ens att den här tävlingshelgen fanns, typ. När jag kollade tävlingsplanen i höstas hade jag inte ens den här helgen i tankarna, jag plockade undan alla distanshelgen eftersom det har gått bättre i sprint, så det är kul att jag får åka här. 

”Måste ta avstånd från dem”

Har du hittat någon förklaring till vad som ligger bakom din tyngre period? 

– Jag har tränat lite för mycket och haft lite för hög belastning. Jag vill ganska mycket och är en driven person, men jag borde nog ha tagit det lite lugnare det senaste året. Nu har jag verkligen jobbat med att jag gått på min känsla, gått på mina idéer och det verkar ha fungerat. 

– När säsongen var slut förra året var jag jävligt besviken och ville hitta orsaken till varför det gick så tungt. Och jag tyckte det var ganska självklart varför det gick lite tyngre. 

Får du reaktioner från fans som undrar vart du tagit vägen?

– Det som kan vara jobbigt när det går dåligt är att fler människor vill lägga sig i, precis som när det går jättebra. Det har jag märkt när det gått bra och nu när det gått ganska dåligt, att det är många som blir stressade åt en. Och sådana människor måste man ta lite avstånd från. 

Är det kommentarer på sociala medier eller vilka vill komma med den typen av tips? 

– Överallt. På alla möjliga ställen. Överallt ska folk ge tips, hjälpa och tror sig ha en uppfattning om vad man gör fel. 

Till helgen väntar två lopp över tio kilometer, men Dyvik ser positivt på tävlingarna trots avsaknaden av sprint. Söndagens lopp avgörs nämligen i jaktstart, dessutom i klassisk stil där 25-åringen vanligtvis är vassare. 

– Jag tror att det kommer passa mig jättebra!

”Kände att jag var väldigt ensam”

Anna Dyvik har tidigare berättat för Expressen om sina panikattacker. Här en intervju från 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.