Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saltin från gömstället: "Jag står fast vid det"

Foto: Ronny Johannesson

FÅREVEJLE. Hans uttalanden har skakat om skidsporten.

Nu talar professor Bengt Saltin ut - direkt från gömstället i danska Fårevejle.

– Jag står fast vid de saker jag har sagt, säger han i en exklusiv intervju med SPORT-Expressen.

FAKTA:

UPPGIFTERNA FRÅN PROGRAMMET

Kari-Pekka Kyrö lämnar över en lista på de blodvärden som uppmättes vid världscuptävlingen i Lahtis den 18-19 januari 1997, där 20 män och 20 kvinnor enligt Hasse Svens reportage testades. På listan står namn och uppmätt blodvärde. Kyrö är den tränare som hjälpte det finska landslaget att dopa sig i samband med hemma-VM i Lahtis 2001. Enligt "Uppdrag granskning" var det flera toppåkare på listan med höga blodvärden, men i reportaget namnger man fyra från den listan:

Marit Mikkelsplass, Norge: 16,1

Lars Håland, Sverige: 17,5

Silvio Fauner, Italien: 19,2

Manuela Di Centa, Italien: 17,3

Under den tiden som "Uppdrag granskning" beskriver var det tillåtna Hb-värdet 18,5 gram per deciliter för män. Det tillåtna värdet sänktes på 00-talet till 17,0 gram per dl.

På listan över blodvärden, som sägs vara daterad inför OS i Salt Lake City 2002, står namn och uppmätt blodvärde.

Erling Jevne, Norge: 17,0 Enligt uppgift till "Uppdrag granskning" ska Vladimir Smirnovs blodvärde ha mätts upp till 19,8 under VM i Thunder Bay 1995.

-

NORMALT HB-VÄRDE BETYDLIGT LÄGRE

Hemoglobinhalten i blodet varierar mellan människor. Den kan också variera hos samma person. För att läkaren ska ha något att jämföra med när provsvaret tolkas finns "referensvärden". Dessa bygger på ett genomsnitt av resultat från prover på en stor grupp friska personer.

Vanliga referensvärden för Hb-värdet är 12,0-15,5 g/dl för kvinnor och 13,0-17,0 för män. Höga värden kan bero på att man får i sig mindre syre än normalt. Det kan bero på rökning, lungsjukdomar eller långvarig vistelse på hög höjd. Brist på vätska i kroppen kan också ge höga värden.

KÄLLA: Sjukvårdsupplysningen, samt Soheir Beshara, läkare, specialist inom klinisk kemi, Karolinska ins.

-

SÅ ANALYSERAS BLODET I TESTET FÖR ÅKARNA

Det behövs bara någon droppe blod för att analysera Hb-värdet. När man tar provet i fingret blir resultatet något osäkrare och kan behöva tas om. Testet vid skidtävlingar är ett hälsotest. Om man har över referensvärdet stängs man av från tävling i fem dagar. I dag under- söks man dessutom ytterligare om man uppvisar för höga värden. KÄLLA: Sjukvårdsupplysningen, FIS, FASS.

Gårdagen var minst sagt hektisk för den 78-årige professorn Bengt Saltin.

De uppmärksammade uttalandena i "Uppdrag granskning" lämnade flera frågetecken och Saltin själv har inte gått att nå för en kommentar sedan programmet blev känt.

Han har valt att hålla sig undan. Men nu berättar han om sina uppmärksammande uttalanden i "Uppdrag granskning", som fått hård kritik från bland andra Björn Dählie.

När SPORT-Expressen träffar Saltin har han precis anlänt till hemmet vid Sjeallands västkust. Det är fortfarande kallt i huset, Saltin har tjocka sockar på sig och ska precis få i gång en brasa.

– Jag står fast vid de saker jag har sagt. Men det är också en del saker som har tagits ifrån en gammal laptop som jag haft, det kan jag ju inte ansvara för. Men det jag har sagt det står jag för, säger han.

Det var Rasmus Damsgaard som tidigare samarbetat med Saltin, som också tog över efter Saltin på FIS, som gav uppgifterna på Saltins gamla laptop till "Uppdrag granskning."

Känns det som att han gick bakom ryggen på dig?

– Han har, lite själviskt, gått in och plockat fram saker. Han har tagit saker ifrån min dator utan att fråga mig. Det är inget jag är glad över.

"Kommer inte ihåg grafen"

I "Uppdrag granskning" hänvisas till att Saltin har uppgifter på att alla medaljörer i Thunder Bay 1995 hade högre hemoglobinvärden än 17,5.

Nu säger Saltin så här:

– Det är en typisk sådan grej, det står på en graf som jag har haft ifrån 2003. Det är en lista jag har haft som hållpunkt för att kunna kommentera olika saker inom dopingvärlden. Ärligt talat så kommer jag inte ihåg att jag gjort den där grafen, men jag kommer ihåg att Thunder Bay var bland det värsta som hänt i längdskidåkningens historia.

– Jag har aldrig sett några data direkt på Björn Dählie.

Saltin talar vidare om värdena på 1990-talet.

– Det finns medelvärden på vad hemoglobinvärdet var på den tiden. Det var mycket höga värden, och eftersom en del har normala värden så måste det vara en del som har höga värden. Vilka det är det vet jag inte, jag vet bara att de tävlade och var framgångsrika.

– Precis som Jakob Mörkeberg säger i programmet så finns det ingen chans att ha så höga värden utan att ha dopat sig.

Flera skidåkare har den senaste tiden sagt sig ha dålig koll på sina hemoglobinvärden. Detta ställer sig Saltin mycket frågande till.

Uppståndelsen kring "Uppdrag gransknings" avslöjanden kring dopingen inom skidsporten har varit stor men han tycker ändå att reaktionerna har varit bra överlag.

Han började arbeta med doping 1997.

– Jag tycker bara jag har fått stöd. Men min yrkesroll är inte att vara dopingjägare. Jag har egentligen en helt annan profession. När jag blev ombedd att vara med och rensa upp inom skidåkning så sade jag "ja" till det, men det är egentligen en bisysselsättning för mig.

Arbetade med skidförbundet

Sedan dess har han varit verksam i både Wada och FIS.

I fjol arbetade han tillsammans med Svenska skidförbundet - ett arbete som nu är avslutat. Något nytt samarbete är inte aktuellt.

– Jag genomförde ett projekt som avslutades i november, sedan dess har jag inte haft någon kontakt med det svenska förbundet. Nu har jag ingen sådan relation och det är inte aktuellt för tillfället.

Enligt Saltin så är det endast tre-fyra personer som har information om vilka individer som var dopade under mitten av 1990-talet. Han vill se dem träda fram - men berättar samtidigt att de fått munkavel, något som också Bent-Erik Bengtsson sa i gårdagens tv-program.

– De som har de individuella värdena och satt i FIS Medical committee håller tyst. De hänvisar till att man blivit tillsagd av FIS. Man ska inte delge hälsodata, så visst finns det en sådan bakgrund.

Lars Håland sade till SPORT-Expressen i går att alla värden ifrån den tidens mätningar såg höga ut och betvivlade mätningarnas validitet, vad anser du om det?

– Det är nonsens. Alla vårdcentraler i Sverige kunde genomföra sådana här undersökningar, det gick fint, skulle då inte specialister kunna göra det?

– Det är nonsens, säger han.

SPORT-Expressen har sökt Rasmus Damsgaard för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.