Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Saknar honom – ibland pratar jag med väggarna”

De har sett starkast ut: ”Höjer ett varningens finger” • Poromaas oväntade svar
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ HARALD STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

William Poromaa och Frida Karlsson är tillsammans – men bor inte ihop. 

Skidstjärnorna berättar att vissa reagerade när Poromaa valde att lämna parets gemensamma hus i Sollefteå – för att flytta till Åsarna. 

– Vissa tycker att det är skitmärkligt, säger Poromaa. 

Bor du med din partner?

Skidparet hade bott i Sollefteå i nästan fem år när William Poromaa i våras lämnade deras gemensamma hus, som de köpte för två år sedan, och flyttade till Åsarna. 

Beslutet hade vuxit fram under en längre tid. 

– Det har inte varit helt solklart. Det har varit mycket funderingar. Men jag har väl tänkt prova och se hur det funkar, berättade Poromaa för Östersundsposten. 

Orsaken till flytten har inte helt oväntat med William Poromaas skidsatsning att göra. I Åsarna bor landslagskompisen Jens Burman och 20-åringen upplever att det kommer gynna hans utveckling att träna tillsammans med honom. 

– Det har funkat bra, vi har fått väldigt bra träning ihop, framför allt på fartpassen. Det är skönt att vi kan samspela lite grann med resor och hålla ihop, vi trivs ju ihop, säger Poromaa om den första tiden tillsammans med Burman i Åsarna. 

William Poromaa lämnade Sollefteå

I nuläget har skidtalangen, som gör sitt första år i A-landslaget, inga planer på att lämna den jämtländska byn. 

– Jag bor kvar. 

Hur permanent är det här upplägget?

– Vi har inte surrat så mycket om det, men det var ett beslut vi valde att ta och träningen flyter på bra så då får det fortsätta vara så. 

I somras medgav Poromaa för ÖP att han inte var helt säker på att beslutet var rätt, men trodde att det skulle bli ”värst i början”. Nu har skidlöftet själv vant sig vid situationen, men berättar att reaktionerna på hans flytt har varit blandade. 

– Ja, det är klart att folk ser olika på det. Vissa tycker inte att det är konstigt alls, medan vissa tycker att det är skitmärkligt. Men det är många som är särbos, det är inget konstigt med det. För mig känns det väldigt naturligt. 

Det måste ändå vara speciellt att ha en offentlig relation på det här sättet som folk kan ha åsikter om? 

– Det är klart att vissa tycker att det är märkligt att man väljer att göra på det viset men jag tror också att man ser vad man vill med satsningen och vad man strävar efter. 

En bonus med Poromaas miljöombyte har varit att i vardagen titt som tätt stöta på Thomas Wassberg. Den svenska skidlegendaren är ordförande i Åsarna IK. 

– Han är där! Man ser honom lite då och då. Det är bra tycker jag, han är viktig för klubben och är en riktig storåkare som jag sett upp till mycket. Så det är coolt.

Frida Karlsson om Poromaas flytt

SportExpressen träffar William Poromaa under en medieupptaktsträff som skidförbundet anordnar i oktober, inför att tävlingssäsongen ska dra i gång. När vår intervjutid med Poromaa är över har en otålig Frida Karlsson kommit in i rummet och väntar på att få slå sig ner och svara på frågor. 

– Du sitter i min stol, säger Karlsson skämtsamt till Poromaa och viftar åt honom att resa på sig. 

Ni sågs lite kort här nu, men hur mycket hinner ni träffas annars nu för tiden? 

– Vi har träffats en minut på en månad! Nej, han var faktiskt i Sollefteå under sommaren och vi är på alla gemensamma läger. 

Karlsson drar sig till minnes att Poromaa missade landslagets höghöjdsläger i Font Romeu och lägger till:

– Förutom när han går och blir sjuk då...

”Klart att jag saknar honom”

Hon fortsätter:

– Men det är klart att jag saknar honom. Det är lite annorlunda, det är första gången i mitt liv jag bor själv. Det är klart att ibland så pratar jag med väggarna. Men det är en investering för honom att träna med Jens och att ha den sparringen, och jag tror verkligen att det behövs något sådant för svensk herrskidåkning.

Karlsson har tidigare sagt att hon tror att det är positivt för paret att behöva sakna varandra, och att hon ser fram emot att bara behöva plocka sin egen disk.

– Jag har bara haft mig själv att ta hand om. Så det har varit lite skönt. Men det är klart att jag saknar honom också. 


Se mer: Landslagets hemliga avtal med SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.