Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saarinen om Johaug: "Talar hon sanning"

Therese Johaug.Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Foto: Jin-Man Lee / AP

Aino-Kaisa Saarinen är skeptisk till Therese Johaugs förklaring i dopinghärvan.

Den finska längdskidåkaren tycker att hela historien är märklig.

– Jag undrar om hon talar sanning, säger hon till VG.

Therese Johaug har stängts av i två månader i väntan på en slutgiltig dom.

Fallet har nu lämnat Antidoping Norge och gått vidare till Påtalsnämnden, som är en självständig gren av Antidoping Norge.

Nu ger den finska längdskidåkaren Aino-Kaisa Saarinen sin syn på saken - och hon är skeptisk.

– Det är en märklig historia. Jag undrar om hon talar sanning, säger hon till VG.

"Kan inte förstå det"

Efter att ha testat positivt för den anabola steroiden clostebol. Enligt den norska skidstjärnan själv fick hon i sig den förbjudna substansen genom en läppsalva som hennes landslagsläkare gav henne på ett landslagläger i Italien.

– Hur kunde både Johaug och läkaren göra ett sådant misstag. Jag kan inte förstå det, säger Saarinen.

– Jag hoppas på en trovärdig bedömning. Det görs ett grundligt arbete i utredningen. Detta är till gagn för längdskidåkning, Norge och Johaug själv, fortsätter hon.

"Har blivit världsledande"

Aino-Kaisa Saarinen var med och tog brons i lagsprinten under OS i Turin 2006.

Året efter tog hon hem guld i lagstafetten vid VM i Sapporo 2007.

– I Finland blir du avstängd omedelbart om du testat positivt i ett dopingtest. Det är det enda rätta. Och jag tror att vi har blivit världsledande inom antidopnings nu, säger Aino-Kaisa Saarinen till VG.

Therese Johaugs avstängning gäller fram till den 18 december eller till den tidpunkt då Påtalsnämnden presenterat sitt slutgiltiga beslut. Det innebär att Johaug teoretiskt sett kan vara tillbaka i tid för säsongens upplaga av Tour de Ski.

– Jag tar det tungt, men jag förhåller mig till det. Nu koncentrerar jag mig på det viktigaste, att jobba för ett fullständigt frikännande. Jag ser fram emot en grundlig och fullständig behandling av saken så snabbt som möjligt, sa Johaug i ett pressmeddelande i samband med avstängningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.