Så ska Sverige utnyttja snöfallet – mot Norge

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

FALUN/STOCKHOLM. Sverige har guldtaktiken klar inför fredagens stafett.

Men ett snöfall riskerar att sätta stopp för planen att spräcka fältet på andrasträckan.

– Blir det ingen nederbörd och man får möjlighet att spräcka fältet kommer det göras, säger förbundskaptenen Rikard Grip till SportExpressen.

Sverige kommer göra allt för att hänga av Norge innan spurten i fredagens stafett.

Och ska man bli av med norrmännen ska det ske på de två inledande klassiska sträckorna. På de klassiska sträckorna tar åkarna "lilla mördarbacken"  fyra gånger, och där väntas Daniel Richardsson och Johan Olsson skruva upp tempot.

Men planen kan gå i stöpet redan innan start. Det väntas börja snöa i Falun lagom till att loppet startar vid 13.30. Om det snöar under loppet blir den klar nackdel att ligga först i spåret, och det blir svårt att spräcka fältet.

– Det är klart att det har stor betydelse utifrån hur loppet ser ut. Blir det nederbörd blir det svårt att ligga framme och dra. Allt tyder på att det kommer börja snöa under dagen, sedan får vi se när det gör det, säger Rikard Grip.

"Kommer att sätta upp ett högt tempo"

Precis som i damstafetten väntas andrasträckan bli utslagsgivande. Johan Olsson kör för Sverige, och Didrik Tönseth för Norge.

– Den kommer att bli väldigt viktig. Blir det ingen nederbörd och man får möjlighet att spräcka fältet kommer det att göras, säger Rikard Grip.

Kommer ni att försöka spräcka fältet?

– Vi kommer att sätta upp ett högt tempo och göra jobbet för att se till att det är så få åkare som möjligt på väg in mot spurten.

Precis som i går kommer banan att saltas under herrstafetten för att hålla spåren fasta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.