Så ska Sverige skrälla till sig stafettguldet

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

STRÄCKA 1

Maiken Caspersen Falla 

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN


Anna Haag 

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Kommentar:

Alla trodde att det stod mellan Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk, men det blev en lösning med Haag på förstasträckan för Sverige. Möter här en formstark Falla.


Oscar Quicklunds analys:
Anna Haag fick mycket kritik före mästerskapet, men har hittat formen i Lahtis. Insatsen på skiathlonen visade att hon har kapacitet att hänga med under den klassiska delen. Allt talar för att norska Maiken Caspersen Falla och polska Justyna Kowalczyk kommer att dra upp ett fruktansvärt tempo på förstasträckan. Haags uppgift är att inte släppa en meter, att inte försöka ge max i de tuffa backarna utan gasa på de lättare partierna. Då är hon med täten vid växlingen.


STRÄCKA 2

Heidi Weng 

Foto: Andrea Solero / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Charlotte Kalla 

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Kommentar:

Här kommer det att gå undan. Kalla är det starkaste kortet i det svenska laget – men frågan är om hon kan skaka av sig Weng. Norskan har sett starkt ut under VM.


Oscar Quicklunds analys:
Jag är helt övertygad att Charlotte Kalla och norska Heidi Weng kommer att hänga av såväl Polen som USA och resterande nationer. Det finns inget att spara på. Har Kalla energi så ska hon gå vad hon orkar och göra allt från första stavtag för att hänga av Weng så tidigt som möjligt. Väldigt mycket begärt, men ska Sverige gå för guld är detta chansen. Det är på denna sträcka kampen om världsmästartiteln avgörs.

STRÄCKA 3

Astrid Uhrenholdt Jacobsen 

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Ebba Andersson 

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Kommentar: 

Ja, det var en rejäl skräll att Ebba Andersson klev in i det svenska laget. Ett osäkert kort, minst sagt. Samtidigt ställer Norge upp med en rutinerade Jacobsen.


Oscar Quicklunds analys:

Ebba Andersson har fått chansen av en anledning: Hon har kapacitet att vara med i toppen. Andersson ställs mot norskan Astrid Uhrenholdt Jacobsen. En otroligt tuff, men överkomlig uppgift. Jag tror på den unga svenskan. Risken finns dock att Finland kan blanda sig i leken här. Viktigt att ha is i magen och inte släppa Norges rygg. Åker Andersson smart och presterar på sin högsta nivå är hon med till växlingen.


LÄS MER: Norska piken till Ebba Andersson: "Vad har hon visat?"


STRÄCKA 4

Marit Björgen 

Foto: Gepa Pictures/ Harald Steiner / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Stina Nilsson 

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Kommentar:

Stina Nilsson har dominerat hela säsongen, men under VM har hon inte varit sig lik. Klarar hon att slå Björgen på sistasträckan om de går ut samtidigt? Tveksamt.


Oscar Quicklunds analys:

Jag skulle vara väldigt förvånad om sista växlingen omfattar mer än två lag. Det är här jag börjar bli nervös, men ändå hoppfull. Man kan resonera huruvida ett silver ska vara ett mål i det lilla landet lagom, eller om man ska gå för guldet. Men det är nu Stina Nilsson gör skillnad. Hon ska strunta i resultaten tidigare under detta VM. Stina Nilsson har visat att hon har alla kvalitéer att föra Sverige till seger trots Marit Björgens otroliga VM så långt. Sträckan är bara fem kilometer. Start och mål på samma höjd, lika mycket uppför som nedför. Ingen tar dock utförsbackarna ner mot stadion så respektlöst som Nilsson. Och få spurtar som henne...


TOTALT: Norge-Sverige 17-16

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.