Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så planerade finska stjärnan sin egen död

Mamma Lena: ”Det var en sorg”.
Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Det är ett år sedan den finska skidåkaren Mona-Liisa Nousiainen avled efter cancer. 

I ett utdrag från finskans självbiografi står det att Nousiainen planerade sin egen begravning – och ville att hennes aska skulle spridas i hembygden. 

– Jag vill bara vara hemma med mina nära och kära, säger hon enligt boken. 

I mars 2018 gjorde Nousiainen sin sista världscuptävling och bara månader efter detta diagnostiserades hon med en aggressiv cancertyp. 

Nousiainen och hennes familj valde att hålla sjukdomen hemlig för allmänheten. Men i den innersta kretsen visste man att 36-åringen låg för döden. 

Den 29 juli 2019 avled den finska skidstjärnan med två världscupsegrar som främsta meriter. 

I samband med Yles programserie Kiveen Hakatut släpptes ett första utdrag till Nousiainens självbiografi som hon skrev tillsammans med sportsjournalisten Laura Arffman.

I utdraget berättar finskan om hur det var att leva med en obotlig sjukdom. 

Mona-Liisa Nousiainen: ”Vill bara vara hemma”

Enligt självbiografin planerade Mona-Liisa sin egen begravning redan på vintern innan hon avled. Det var viktigt för Nousiainen att hennes aska fanns på en plats som hennes nära och kära enkelt kunde besöka, enligt Arffman. 

– Hemmet är den viktigaste platsen för mig. Jag vill bara vara hemma med mina nära och kära. Någon frågade mig om jag hade några olösta problem med några människor. Jag svarade att det inte finns några: varken några förargelser eller någon bitterhet, säger Mona-Liisa Nousiainen enligt det första utdraget till hennes självbiografi. 

Mona-Liisa Nousiainen gifte sig med Ville Nousiainen 2010 och tillsammans hade de en dotter som föddes 2010. 

Boken kommer att släppas under hösten och enligt författaren Laura Arffman var det på initiativ av Nousiainen som idén till biografin uppkom. 

Elliot Gustavsson fick inte rätt vård och dog några veckor senare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.